Duizenden bezoekers op open dag ZGT Almelo: ‘Best moeilijk, zo'n wond hechten’

VIDEOALMELO - De open dag van ZGT Almelo trok zaterdag duizenden bezoekers. Vooral gezinnen met jonge kinderen vermaakten zich opperbest in het ziekenhuis.

Mortuarium

Een kijkje nemen in het mortuarium, een wond hechten op de operatiekamer of een baby ter wereld brengen op de verloskamer. Het mocht en kon allemaal omdat het ziekenhuis haar deuren wijd open stelde in de week van Zorg en Welzijn. Een enorm succes, zo bleek. Want het bezoekersaantal van vorig jaar werd ruim overtroffen.

Gipsen en hechten

Eén van de vele jonge bezoekers is Jolijn Zomer. Ze is 9 jaar oud en heeft er al een hele rondgang door het ziekenhuis opzitten. Ze heeft haar arm laten gipsen, ze mocht verkleed als dokter en deed allerlei spelletjes op de plas- en poeppoli. Nu is ze net klaar met het hechten van een wond. Wel moest Jolijn een kwartier in de rij staan voordat ze aan de beurt was, maar dat had ze er best voor over. “Zo’n wond hechten is best moeilijk, ik ben ook erg benieuwd hoe een dokter dat in het echt doet”, vertelt ze. “Ik heb nu geoefend op een soort rubber waar je met de hechtnaald insteekt en daar heb je best kracht voor nodig in je vingers.”

Lastiger

Operatie-assistent Geeske Voortman van het ZGT vertelt dat het oefenen op foam inderdaad een stuk lastiger is. “Bij een echte operatie gaat het wat makkelijker, want de menselijke huid werkt wat meer mee”, zegt ze. Ondertussen blijven de kinderen zich melden die willen meemaken hoe het is om als dokter te werken. “Het is heel erg druk, maar het is toch ook geweldig om te laten zien wat we doen en kunnen,” aldus Voortman.

Volledig scherm
Kinderen konden leren hechten tijdens de open dag van het ZGT in Almelo. © Bert Kamp

Almelo e.o.