Duizenden Turken demonstreren in Almelo tegen Armeens genocidemonument

ALMELO - Op het Rembrandtveld in Almelo zijn zondagmiddag duizenden Turken uit het hele land bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de komst van het Armeense genocidemonument.

De Turkse demonstratie tegen het Armeense genocidemonument in Almelo verloopt rustig. De politie is massaal op de been, maar de 75 ME-ers, arrestatie-eenheid en agenten in burger hoeven niet in actie te komen.

Zesduizend mensen
Op het Rembrandtveld klinken afwisselend Turkse muziek en toespraken. De naar schatting zesduizend mensen zwaaien met vlaggen, juichen en klappen. Tot ver buiten het terrein waar de demonstratie wordt gehouden, is het tromgeroffel te horen.

Gevoelige kwestie
De demonstranten zijn met tientallen bussen uit het hele land naar Almelo gekomen. Met het protest wil de Turkse gemeenschap aandacht afdwingen voor de Turkse opvatting over de Armeense genocide. De Turken erkennen de genocide niet, maar spreken van een burgeroorlog, waarbij ook vele Turken zijn omgekomen. De kwestie ligt gevoelig, zo blijkt uit de geëmotioneerde reacties van vooral de ouderen tijdens de toespraken.

Armeense inwoners
De Armeense inwoners van Almelo laten zich vanmiddag niet zien. Ze wonen in de kerk een mis bij en gaan daarna rustig naar huis. Tijdens het protest houdt de politie een oogje in het zeil bij het het Armeense monument naast de kerk.

Almelo e.o.