Duurzaamheidsplan Almelo goedgekeurd: windmolens en meer zonnepanelen onderweg
ALMELO - De kans dat er in de komende jaren windmolens en meer grote parken met zonnepanelen in Almelo komen is dinsdagavond een stuk groter geworden. De gemeente Almelo heeft groen licht gekregen om door te gaan met de Almelose Energieladder.
Delen per e-mail
Dat programma staat vol met richtlijnen en ambities voor de verduurzaming van Almelo. Onder meer ontwikkelaars van windmolen- en zonneparken hebben daar baat bij. In de Almelose Energieladder valt bijvoorbeeld te lezen welke delen van Almelo geschikt zijn voor dat soort initiatieven.
Voor de energieladder deed de gemeente uitgebreid onderzoek naar geschikte en niet geschikte gebieden. De gemeente Almelo wil bijvoorbeeld niet alle natuur volbouwen met duurzame initiatieven en waar mogelijk opwekkingsinstallaties combineren met nieuwe natuur.
Almelo Noord en Leemslagenplas
De gemeente Almelo liet vorig jaar al doorschemeren daarvoor twee gebieden op het oog te hebben. Almelo Noord en het Leemslagenplasgebied zijn volgens de lokale overheid geschikt voor grootschalige, duurzame energieopwekking.
Voor de gronden rond de Leemslagenplas voelt Almelo vooral wat voor nieuwe zonneparken, terwijl er in Almelo Noord ook ruimte zou kunnen zijn voor windmolens. „En we spreken dan ook wel over drie of vier van de grotere jongens”, gaf wethouder Eugène van Mierlo dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis. „De discussie is namelijk niet meer óf we zonne- of windenergie moeten gebruiken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De vraag is nu waar we dat gaan doen.”
Aadijk
De ontwikkelingen zijn met de aanleg van het zonnepark aan de Aadijk al in gang gezet. Dat park is een voorbeeld van grootschalige energieopwekking. Het park vormt met 40 hectare zelfs al bijna de helft van de 100 hectare die Almelo voor dit doeleinde wil gebruiken.
De discussie is namelijk niet meer óf we zonne- of windenergie moeten gebruiken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De vraag is nu waar we dat gaan doen
De meeste raadsleden roemden de aanpak voor de energieladder. Die roem is er ook landelijk, want meer gemeenten in Nederland hebben aangegeven het Almelose plan als voorbeeld te nemen voor de ontwikkelingen op energiegebied.
PVV=nee
Enkel de Partij voor de Vrijheid sprak zich dinsdag uit tegen het idee. PVV-voorman Sebastiaan Stöteler gaf aan zich flink tegen de bouw van windmolens en zonneparken te verzetten. Hij riep het college op om meer in het gesprek te gaan met de landelijke overheid, om de mogelijkheden voor kernenergie te onderzoeken.
Ook diende hij een voorstel in om nu alvast bijeenkomsten voor inwoners op poten te zetten. De PVV’er vreest grote weerstand bij de bevolking van de stadsrand. De gemeente Almelo wil dat pas doen als er concrete plannen zijn voor nieuwe zonneparken of windmolens.
„We zijn dat ook verplicht”, reageerde Van Mierlo. „Wat we nu doen is een plan met ambities vaststellen. Als er straks ontwikkelaars bij ons komen met concrete plannen, behandelen we die vervolgens apart. Want in die gevallen moeten we vaak naar de bestemmingsplannen kijken en daar heeft de gemeenteraad ook inspraak in.”
Zowel het PVV-voorstel voor kernenergie als het idee voor bewonersbijeenkomsten haalde het niet.
Daken
De energieladder houdt niet alleen in dat er meer zonneparken of windmolens bijkomen in Almelo. Met het pakket plannen wil het stadsbestuur bedrijven ook aanzetten tot de plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Troostdekentje Almelo in problemen door afstaan opslag: ‘Hier komen twee nare dingen bij elkaar’
ALMELO - Troostdekentje Almelo zit met de handen in het haar. De vrijwilligersorganisatie, die knuffels en dekens vervaardigt voor ernstig zieke kinderen, moet snel op zoek naar nieuwe opslagruimte. De schuur in de binnenstad, die kosteloos beschikbaar was gesteld, moet worden afgestaan wegens ernstige ziekte en gedwongen verhuizing van de eigenaar. -
PREMIUM
Marktstraat Almelo vreest overlast sekshuis: ‘Het was de laatste jaren net zo lekker rustig hier’
ALMELO - Er komt waarschijnlijk opnieuw een prostitutiebedrijf aan de Marktstraat 13. De gemeente heeft een aanvraag voor een vergunning in behandeling. Buurtbewoners zitten niet te wachten op een sekshuis en maken zich zorgen. Ze vrezen voor overlast in de woonomgeving. -
Almelo zit niet te wachten op Bornse windmolens langs gemeentegrens bij Tusveld
ALMELO/BORNE - Windturbines van 125 tot 210 meter hoog bij de rand van Almelo en Bornerbroek? Daar zit de gemeente Almelo alvast niet op te wachten. Daarom maakt Almelo bezwaar bij de gemeente Borne, waar de ideeën voor de windmolens in de duurzaamheidsplannen zijn opgenomen. -
Bloemen voor Twentse politie na onrust en rellen: ‘Toont de grote verontwaardiging die leeft’
ENSCHEDE - Verontwaardigde burgers steken de Twentse politiemensen een hart onder de riem. Bij meerdere bureaus, onder andere in Almelo en Enschede, zijn de afgelopen dagen bossen bloemen en traktaties gebracht: bonbons, koekjes, soesjes… Maar ook de mail liep vol met steunbetuigingen en waarderende berichten. -
Online gymles op Canisius in Almelo: ‘Sommige laten de hond uit’
ALMELO - De middelbare scholen zitten op slot vanwege de coronacrisis. Leerlingen kunnen niets anders dan de hele dag online lessen volgen. Maar niet als het aan Erwin Elfrink ligt, docent lichamelijk opvoeding op het Canisius. Hij en zijn collega’s houden de leerlingen namelijk online in beweging.
-
Kans groot dat Almelo er zonneparken en windmolens bij krijgt
ALMELO - De kans is groot dat er de komende jaren zonneparken en windmolens komen in Almelo Noord en in het Leemslagenplasgebied. De wens was er afgelopen zomer al, maar nu blijkt dat er weinig tot geen belemmeringen zijn om duurzame energieopwekking in deze gebieden toe te staan. -
Gemeente machteloos bij monopolie van Caiway/Delta Fiber op Almelo’s netwerk en gebruik glasvezel
ALMELO/WIERDEN - De gemeente Almelo staat machteloos bij het alleenrecht van netwerkbeheerder Caiway, ook nu Delta Fiber de aandelen van het kabelbedrijf heeft overgenomen. Dat benadrukte wethouder Alex Langius deze week op een vraag van Democraten.Nu. „De situatie is zoals die is. We kunnen er niks aan doen”, aldus de stadsbestuurder. -
PREMIUM
Jarenlang cel geëist voor gruwelijke mishandeling in Almelo: slachtoffer gebrandmerkt en getatoeëerd
ALMELO - Twintig maanden lang zweeg Hendrik H. (34) over zijn rol in een schokkende zaak uit mei 2019. Daarbij was een man uit Den Haag urenlang vastgehouden in een woning in Almelo en zou hij zijn gemarteld. Almeloër H. nam vandaag in de rechtbank het woord: hij was weliswaar een tijdlang in het huis aan de Pijlkruidstraat, maar hij ontkende betrokkenheid bij de mishandeling.
In samenwerking met indebuurt Almelo