De kans is zeker aanwezig dat er de komende jaren 3 of 4 van deze grote jongens bij Almelo komen te staan.
Volledig scherm
De kans is zeker aanwezig dat er de komende jaren 3 of 4 van deze grote jongens bij Almelo komen te staan. © Eric Brinkhorst

Duurzaamheidsplan Almelo goedgekeurd: windmolens en meer zonnepanelen onderweg

ALMELO - De kans dat er in de komende jaren windmolens en meer grote parken met zonnepanelen in Almelo komen is dinsdagavond een stuk groter geworden. De gemeente Almelo heeft groen licht gekregen om door te gaan met de Almelose Energieladder. 

Dat programma staat vol met richtlijnen en ambities voor de verduurzaming van Almelo. Onder meer ontwikkelaars van windmolen- en zonneparken hebben daar baat bij. In de Almelose Energieladder valt bijvoorbeeld te lezen welke delen van Almelo geschikt zijn voor dat soort initiatieven. 

Voor de energieladder deed de gemeente uitgebreid onderzoek naar geschikte en niet geschikte gebieden. De gemeente Almelo wil bijvoorbeeld niet alle natuur volbouwen met duurzame initiatieven en waar mogelijk opwekkingsinstallaties combineren met nieuwe natuur.

Almelo Noord en Leemslagenplas

Het zonnepark aan de Aadijk is een voorbeeld van grootschalige, duurzame energieopwekking.
Volledig scherm
Het zonnepark aan de Aadijk is een voorbeeld van grootschalige, duurzame energieopwekking. © Daan Sonneveld

De gemeente Almelo liet vorig jaar al doorschemeren daarvoor twee gebieden op het oog te hebben. Almelo Noord en het Leemslagenplasgebied zijn volgens de lokale overheid geschikt voor grootschalige, duurzame energieopwekking. 

Voor de gronden rond de Leemslagenplas voelt Almelo vooral wat voor nieuwe zonneparken, terwijl er in Almelo Noord ook ruimte zou kunnen zijn voor windmolens. „En we spreken dan ook wel over drie of vier van de grotere jongens”, gaf wethouder Eugène van Mierlo dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis. „De discussie is namelijk niet meer óf we zonne- of windenergie moeten gebruiken om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De vraag is nu waar we dat gaan doen.”

Aadijk

De ontwikkelingen zijn met de aanleg van het zonnepark aan de Aadijk al in gang gezet. Dat park is een voorbeeld van grootschalige energieopwekking. Het park vormt met 40 hectare zelfs al bijna de helft van de 100 hectare die Almelo voor dit doeleinde wil gebruiken.

Quote

De discussie is namelijk niet meer óf we zonne- of windener­gie moeten gebruiken om in 2050 klimaatneu­traal te zijn. De vraag is nu waar we dat gaan doen

Eugène van Mierlo, Gemeente Almelo

De meeste raadsleden roemden de aanpak voor de energieladder. Die roem is er ook landelijk, want meer gemeenten in Nederland hebben aangegeven het Almelose plan als voorbeeld te nemen voor de ontwikkelingen op energiegebied. 

PVV=nee

Enkel de Partij voor de Vrijheid sprak zich dinsdag uit tegen het idee. PVV-voorman Sebastiaan Stöteler gaf aan zich flink tegen de bouw van windmolens en zonneparken te verzetten. Hij riep het college op om meer in het gesprek te gaan met de landelijke overheid, om de mogelijkheden voor kernenergie te onderzoeken. 

Ook diende hij een voorstel in om nu alvast bijeenkomsten voor inwoners op poten te zetten. De PVV’er vreest grote weerstand bij de bevolking van de stadsrand. De gemeente Almelo wil dat pas doen als er concrete plannen zijn voor nieuwe zonneparken of windmolens. 

„We zijn dat ook verplicht”, reageerde Van Mierlo. „Wat we nu doen is een plan met ambities vaststellen. Als er straks ontwikkelaars bij ons komen met concrete plannen, behandelen we die vervolgens apart. Want in die gevallen moeten we vaak naar de bestemmingsplannen kijken en daar heeft de gemeenteraad ook inspraak in.”

Zowel het PVV-voorstel voor kernenergie als het idee voor bewonersbijeenkomsten haalde het niet.

Daken

De energieladder houdt niet alleen in dat er meer zonneparken of windmolens bijkomen in Almelo. Met het pakket plannen wil het stadsbestuur bedrijven ook aanzetten tot de plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.