Volledig scherm
Er werd donderdagavond intensief gediscussieerd tijdens Stemmingmakerij. © Carlo ter Ellen DTCT

Een herkenbare binnenstad heeft de hoogste prioriteit in Almelo

ALMELO - Als het aan de politieke partijen ligt, wordt het winkelgebied in Almelo compacter gemaakt. Ook moet het parkeren op z'n minst goedkoper worden, om de binnenstad weer aantrekkelijk te maken.

Die ideeën kregen donderdagavond steun van het merendeel van de lijsttrekkers in een goedgevuld Proeflokaal België tijdens Stemmingmakerij een reeks themadebatten van De Twentsche Courant Tubantia en AAvisie onder de noemer houdt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het is een opvallende stellingname. Vier jaar geleden, in aanloop naar de vorige verkiezingen, werd door een grote meerderheid van de politieke partijen nog geroepen dat parkeren in de stad gratis moet zijn. Het is een nooit ingeloste verkiezingsbelofte. "Gratis parkeren bestaat niet", zei Jemy Pauwels van de VVD. "Dat moeten we ons realiseren."

Op de PvdA na - 'test het huidige parkeerbeleid een paar jaar uit' - zijn de meeste andere partijen nu voorstander van goedkoper parkeren. Pauwels kwam zelfs met een volledig nieuwe suggestie op de proppen. "Een blauwe zone, waarin je twee uur gratis kunt parkeren. Ook in de parkeergarage. Pas daarna laat je mensen betalen."

De binnenstad moet daarnaast aantrekkelijker worden door de nadruk te leggen op de komst van kleine winkels en door units kleiner te maken. Het 'winkellint' moet bovendien korter. Daarin moet de gemeente ondersteunen en enthousiasmeren. "Er bestaat stille armoede onder ondernemers, die het hoofd boven water proberen te houden, doordat ze beneden een winkel hebben en boven woonruimte. Wij zijn voorstander van een subsidieregeling om de winkelruimtes te kunnen verkleinen", oppert Arjan de Vries (PvdA).

Toekomstvisie

Er moet hoe dan ook een goede toekomstvisie voor de binnenstad komen, vinden de partijen. "Almelo moet meer een centrumfunctie krijgen. Niet zoals Enschede en Hengelo, maar als plaatsen in het noordoosten en westen van Twente", aldus Wouter Teeuw van de ChristenUnie. "Nu gaan veel mensen naar Rijssen voor kleding. Dat moet je niet willen." Almelo moet zich met het aanbod bovenal onderscheiden, zegt Arjan de Vries van de PvdA. "We moeten geen lookalike van Enschede willen zijn. Er moeten winkels komen met een eigen merk en karakter, zoals in de Doelenstraat. Er zijn zoveel mooie plekken. Die ontwikkeling is al ingezet."

Het politieke hart lijkt echter harder te kloppen voor de binnenstad dan voor de woonboulevard. Binnenkort wordt binnen de gemeenteraad gedebatteerd over verruiming van het bestemmingsplan van de woonboulevard.

Almelo e.o.