Volledig scherm
Inmiddels is begonnen met de graafwerkzaamheden aan de Wierdensestraat © Lenneke Lingmont

Een van de oudste parken van Almelo gaat op de schop

ALMELO - De graafwerkzaamheden aan de Wierdensestraat zijn inmiddels begonnen. De komende maanden wordt een van de oudste parken van Almelo flink onder handen genomen. Het Egbert ten Cateplantsoen, nabij het Groenedal, heeft een grote aantrekkingskracht, maar is door de jaren heen zijn karakter verloren. Het gaat terug naar de oorspronkelijke Engelse landschapsstijl.

Bestuurslid Martin Mulder van Stichting Almelo Parkstad heeft zich over het renovatieplan gebogen en een nieuwe ontwerpvisie geschetst. Belangrijk aspect voor Mulder bij het ontwerp was het terugbrengen van de landschapsstijl. "Het park is wel onderhouden, maar niet beheerd", zegt hij. "Er wordt niet voldaan aan de uitgangspunten van de Engelse landschapsstijl. Dat komt door een gebrek aan focus en deskundigheid. Wij renoveren en maken het zo dat het straks veel goedkoper te beheren is."

Gift
Volgens Mulder is uitvoering mogelijk dankzij een gift van Egbert ten Cate, nazaat van de textielfabrikantenfamilie en zelf bestuurslid van Almelo Parkstad. "Veel inwoners van Almelo hebben vroeger veel werk verzet in de textielindustrie en daar wil hij nu iets voor terugdoen", zegt Mulder. "De beplanting en het grondwerk zijn relatief goedkoop. De verhardingen zoals wandelpaden zijn het duurst." Verwacht wordt dat eind november de eerste stappen van de renovatie goed zichtbaar zullen zijn. Al met al gaat de renovatie ruim een half jaar duren.

Volledig scherm
Het geliefde witte bruggetje waar altijd veel foto's worden genomen © Stichting Parkstad Almelo
Volledig scherm
Ook de bank wordt schoongemaakt en komt vrij van beplanting © Stichting Parkstad Almelo

Almelo e.o.