Volledig scherm
ALMELO - Egbert ten Cate, commissaris van textieltechnologiebedrijf TenCate. Editie: Alle Foto: Emiel Muijderman EVM20160215

Egbert ten Cate dichtbij realisatie van zijn vurig gewenste landgoed in Almelo

ALMELO - Na kritiek vanuit de buurt is de inrichting van het toekomstige landgoed Vogelsangk aangepast. Daarbij gaat het met name over de toegangsweg. Het bestemmingsplan is nu gereed. Daarmee is het initiatief van Bellinckhof-bewoner Egbert ten Cate eindelijk in een afrondende fase. 

Acht jaar is hij er inmiddels mee bezig. Het gaat om een landgoed van 11,5 hectare met daarop een flinke woning, in de westelijke groene long van Almelo. Ten Cate heeft de benodigde gronden in het grotendeels agrarische gebied weten te verwerven. Een deel van de weilanden, circa 3,5 hectare, wordt dan gebruikt voor aanleg van nieuwe natuur. 

Verkeersoverlast

Aanvankelijk stuitte het plan op weerstand bij buurtbewoners. Dat betrof vooral de beoogde ontsluiting van het nieuwe landgoed, via de Bellinkhofsdwarsweg, de Oude Wierdenseseweg en een deels nieuwe route. Omwonenden waren bang voor verkeersoverlast. 

Privacy

De route is nu verlegd. Zodat privacy van omwonenden, door aanwezige bosschages, meer wordt gewaarborgd. ‘Zonder afbreuk te doen aan de openstelling en beleefbaarheid van het landgoed', stelt het gemeentebestuur. Op verzoek van netbeheerder Tennet wordt in het bestemmingsplan rekening gehouden met de beschermingszone van de bovengrondse hoogspanningsleiding in het gebied.  

Groot landhuis

Het plan voor een groot landhuis, met meerdere wooneenheden, is eerder aangepast. Het wordt een 'familiewoning' met een maximale inhoud van 1.400 kuub. Omwonenden hebben aangegeven dat ze akkoord gaan met de aanpassingen. De gemeenteraad moet zich nog buigen over Vogelsangk.

Almelo e.o.