Dit zijn de landbouwgronden aan de Schout Doddestraat waar het conflict om draaide.
Volledig scherm
Dit zijn de landbouwgronden aan de Schout Doddestraat waar het conflict om draaide. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Eind aan slepend conflict tussen varkenshouder in Almelo en vastgoedadviseur

ALMELO - Met een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is er een eind gekomen aan een slepend conflict tussen varkenshouder Dekker Agron uit Almelo en vastgoedadviseur Wim Gerrickens. Het Hof wijst de vorderingen van Gerrickens op Dekker af. 

De uitgebreide uitspraak van het hof kent een lange en zeer complexe voorgeschiedenis en laat zien hoe het er aan toe gaat in de handel in landbouwgrond, waar heel veel geld in omgaat.

2005

De zaak gaat terug tot 2005. Vastgoedadviseur Gerrickens is eigenaar van de bedrijven St. Joost Vastgoed Adviseurs bv in Capelle aan den IJssel en Rentmeesterskantoor Mergelland bv in Ingber, een buurtschap bij Gulpen in Limburg. De maatschap Dekker gaat in 2005 in zee met Gerrickens die het bedrijf bijstaat in de onderhandelingen met de gemeente Almelo over de verkoop van percelen aan de Schout Doddestraat in Almelo. De gemeente wilde de gronden kopen in verband met de geplande aanleg van de nieuwe woonwijk Waterrijk.

Pacht

Om te voorkomen dat de voor Almelo waardevolle grond in andere handen komt vestigt de gemeente er in 2005 de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op. In totaal gaat het om 206.896 vierkante meter. In 2010 komen partijen tot een akkoord; Almelo koopt de grond voor 9.443.432 euro. Totdat Almelo de grond daadwerkelijk nodig heeft, kan Dekker de gronden blijven gebruiken. De varkenshouder betaalt daarvoor jaarlijks een pacht van 170.000 euro aan de gemeente.

Onderhandelingen

Gerrickens heeft Dekker bijgestaan in de onderhandelingen met de gemeente. In 2007 schrijft Gerrickens via zijn bedrijf St. Joost een brief aan Dekker waarin hij stelt dat de rechtbank in een WVG-zaak kan bepalen dat de gemeente de kosten van de deskundige dient te voldoen, in dezelfde brief wordt het bedrijf Mergelland bv geïntroduceerd. In oktober 2009 stuurt Gerrickens de overeenkomst die hij met Dekker heeft afgesloten naar de rechtbank. In de overeenkomst staat dat zijn vergoeding 2% bedraagt bij een verkoopprijs tot 13.500.000 euro. De vergoeding is 7,5 procent als de verkoopprijs ligt tussen 13.500.000 en 17.500.000 euro.

Quote

Dekker is zwaar teleurge­steld is in de gang van zaken

Dit is highlight, geen citaat......

Advocaat

In januari 2007 bepaalt de rechter dat Almelo de kosten van Gerrickens dient te vergoeden. Het gaat om een bedrag van 44.978,28 euro. De koopakte over de verkoop van de gronden door Dekker aan Almelo, passeert  in december 2010. In april 2011 stuurt Gerrickens Dekker een rekening van 224.753,92 euro. Maar dat accepteert Dekker niet, hij vindt dat de adviseur recht heeft op ‘slechts’ 52.963,81 euro en schakelt zijn advocaat in. ‘Van meet af aan is de afspraak geweest dat u uitsluitend recht op een vergoeding zou hebben indien u een hogere koopprijs zou weten te bewerkstelligen dan het eerste bod van de gemeente Almelo’, schrijft Dekkers advocaat aan Wim Gerrickens.

Deskundigen

Dekker is zwaar teleurgesteld is in de gang van zaken rond de eerder gepachte percelen, waarvoor hij op advies van St. Joost 22 euro per vierkante meter heeft betaald. ‘Deze percelen werden vervolgens door deskundigen lager getaxeerd, maar bovendien heeft St. Joost Dekker niet gewaarschuwd voor de mogelijkheid en de bevoegdheid van de gemeente haar aanbod betreffende deze percelen in te trekken’, aldus de recente uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.