Uitvaart Chiel Meesters.  Dansschool InnerAll, waar Chiel kind aan huis was, danst tijdens uitvaart.
Volledig scherm
Uitvaart Chiel Meesters. Dansschool InnerAll, waar Chiel kind aan huis was, danst tijdens uitvaart. © Lenneke Lingmont

Eis: 6 maanden cel voor dodelijk ongeval Chiel (16) uit Almelo

UpdateALMELO - De automobilist die vorig jaar januari in Almelo de 16-jarige fietser Chiel Meesters heeft doodgereden heeft veel te hard gereden. Bovendien was hij tijdens het ongeval aan het facetimen (videogesprek met mobiele telefoon) met zijn vriendin.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens de strafzaak tegen de eveneens uit Almelo afkomstige automobilist, die ten tijde van het ongeval 19 jaar was. Het Openbaar Ministerie verwijt de jonge Almeloër A. dat hij op maandag 23 januari 2017 met een snelheid 'tussen de 84 en 93 kilometer per uur' over de Windmolenbroeksweg heeft gereden. Ter plekke is 50 toegestaan. Uit onderzoek is volgens het OM ook gebleken dat A. onder het rijden met zijn mobiele telefoon in de weer was.

Sociale media

Chiel Meesters (16) kwam die bewuste maandag met zijn fiets uit de Ledeboerslaan en wilde de Windmolenbroeksweg oversteken. Hij werd geschept door de door A. bestuurde Nissan Qashqai en was op slag dood. Het ongeval kreeg landelijke bekendheid omdat er kort daarna foto's van het slachtoffer zijn gemaakt die volop werden gedeeld op sociale media. Enkele uren na het ongeval heeft de politie zelfs opgeroepen de beelden niet meer te delen.

Reconstructie

Een bewakingscamera vlakbij de plaats van het ongeval heeft de auto van A. gefilmd. Deze beelden zijn gebruikt tijdens een reconstructie die in november vorig jaar ter plaatse is gehouden. Daarbij reden onderzoekers van de politie in een van testapparatuur voorziene auto van hetzelfde type met snelheden tot 108 kilometer over de - afgesloten - Windmolenbroeksweg. De politie heeft beelden van dat onderzoek  vergeleken met de beelden van de bewakingscamera. Op basis daarvan is geconstateerd dat de auto 88 kilometer heeft gereden.

Quote

Ik zal je voor altijd haten

Moeder van Chiel tegen verdachte

Slachtofferverklaring

De vader en moeder van Chiel hebben donderdagmiddag tijdens de rechtszaak allebei een zeer emotionele slachtofferverklaring afgelegd. „Ik zal je voor altijd haten. Jij zult er af komen met een aantal uren taakstraf, maar wij hebben levenslang. Je hebt roekeloos hard geraced, je auto was een moordwapen”, aldus Nina Meesters, de moeder van Chiel.

De officier van justitie vordert een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen A. Bovendien moet hij z’n rijbewijs twee jaar inleveren als het aan het OM ligt.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.