Volledig scherm

Eis: cel voor Almeloër na belastingfraude met exclusieve auto's

ALMELO - Hans H. (44) uit Almelo droeg jarenlang geen belasting af over de exclusieve auto’s die hij verkocht. De officier van justitie eist daarvoor een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat gebeurde vrijdagmiddag bij de meervoudige kamer in Almelo.

„Ik ben geen fraudeur, want ik wist niet dat het strafbaar was”, zei H. zelf over de foute belastingaangiftes die hij deed. Elke keer als de Almeloër een auto verkocht, vroeg hij geen belasting terug, maar droeg hij ook geen belasting af. Dat gebeurde in de periode 2013-2014. Daarvoor ging er ook al veel mis in de administratie van het bedrijf van H. „We waren erg druk met de nasleep van een eerder boekonderzoek. Er is veel blijven liggen, maar dat is volledig mijn schuld.”

Naast het bedrag van 300.000 euro wat nog openstaat van de periode 2006-2010, loopt de schuld van de jaren daarna ook in de tonnen. „Misschien was het niet afstaan van belasting een middel om het bedrijf in leven te houden. Dat heeft echter nooit de doorslag gegeven.”

Volgens de officier van Justitie was H. in 2010 al eens gewaarschuwd en had hij slimmer moeten handelen. Volgens de richtlijnen zou de Almeloër een gevangenisstraf van 18 tot 24 maanden verdienen, maar vanwege de kinderen die H. onderhoudt, werd de eis van de officier lager. Ze eiste een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank doet op vrijdag 29 juli uitspraak.

Almelo e.o.