Volledig scherm
Agenten grijpen de verdachte in de kladden. © GinoPress B.V./ Nick den Boer

Eis na dollemansrit door Almelo: 15 maanden gevangenisstraf

ALMELO - De mix van ghb, speed en een biertje. Die deed Juan K. (38) zaterdagnacht 18 maart als een dolle stier door de Almelose binnenstad scheuren. "Die combinatie was niet goed voor mij", zegt de geboren Colombiaan deze dinsdag tegen drie Almelose rechters. Hij hoort 15 maanden gevangenisstraf eisen.

'Opgejut'

De Almeloër haalde nooit zijn rijbewijs. Sturen zegt hij prima te kunnen, de theorie lukt niet. "Ik ben dyslectisch; drie keer gezakt." Ondanks 24 pagina's strafblad, vol verkeersovertredingen en drugsvergrijpen, zegt hij nooit eerder de lovedrug ghb en amfetamine tegelijk te hebben geslikt. "Ik ben als een dolleman gaan rijden." Juan zegt dat twee passagiers hem opjutten om gas te geven.

Hij negeerde stoptekens van de politie, ramde op zijn vlucht zes auto's waaronder twee politiewagens en zou zes agenten met zijn rijgedrag hebben bedreigd.

Ter hoogte van hotel Huis van Bewaring zou hij zijn oude Golf zo naar links hebben gestuurd, dat hij de bestuurder van de surveillance-auto naast hem tot hard remmen dwong. Met een vaart van 70 tot 100 kilometer scheurde hij door het uitgaanscentrum.

Waarschuwingsschoten 

Nadat zijn Volkswagen meer als vliegtuig over een drempel vloog, werd hij op de Deldensestraat tot stilstand gedwongen. Dat was nog niet het eind van de wildemansrit. Hij reed tot twee keer toe hard achteruit en ramde een politieauto. De inzittenden stonden doodsangsten uit. Zijn versnellingsbak zou stuk zijn of hij had verkeerd geschakeld, heette het. Meerdere agenten losten waarschuwingsschoten en uiteindelijk werd deze gestoorde wegpiraat gericht onder schot gehouden en gearresteerd. Sinds die nacht zit hij vast.

In hun slachtofferverklaringen stellen twee agenten dat Juan K. volstrekt van de wereld was. "Aan de lichaamsuitdrukking en wijd openstaande ogen kon ik zien dat je helemaal gek geworden was", schrijft een diender. "Ik kreeg het beeld van vliegende lichamen voor ogen", zegt de ander. Beide politiemensen vragen 600 euro smartengeld.

Quote

Ik kreeg het beeld van vliegende lichamen voor ogen

Een agent heeft doodsangsten uitgestaan

Aanklaagster Liane Grooters stelt dat de dollemansrit 'heel anders' had kunnen aflopen. "Alles werd geramd wat er maar te rammen viel.'' Ondanks een hele reeks eerdere misstappen in het verkeer, vindt zij de tbs-maatregel, die een deskundige voorstelt, 'een stap te ver'. De eis: 12 maanden cel voor de bedreigingen en vernielingen, drie maanden voor rijden zonder rijbewijs, het uitzitten van een eerdere straf van twee weken en het vergoeden van 2.300 euro schade aan een politie-Touran. 

Advocaat: bedreiging niet bewezen

Advocaat Richard Baggen vindt de bedreigingen van agenten niet bewezen. K. zou aanrijdingen hebben willen voorkomen.

Vonnis: 11 juli.

Almelo e.o.