Volledig scherm
Ambtsketen van de gemeente Almelo. © Frans Nikkels

‘Dreigende’ ambtenaar krijgt ontslag

ALMELO - De gemeente Almelo heeft zijn stadsarchivaris ‘disciplinair’ ontslagen. Hij zou onder andere doodsbedreigingen hebben geuit aan het adres van zijn leidinggevende. De man ontkent de aantijgingen. Hij vecht het ontslag aan bij de rechter.

Het ontslag van de archivaris had plaats tegen de achtergrond van de Fortezza-affaire. De rekenkamercommissie verweet het gemeentebestuur in die affaire z’n zaakjes niet op orde te hebben. Zo bleken belangrijke dossiers, die in het gemeentelijke archief hadden moeten zitten, geruime tijd onvindbaar.

De archivaris, die al sinds november thuis zit, wordt bijgestaan door advocaat Diederik Briedé. Volgens hem verwijt het gemeentebestuur de ambtenaar behalve de bedreiging ook andere zaken. Hij zou soms te vroeg naar huis zijn gegaan en de computer op het werk voor privédoeleinden hebben gebruikt. Ook deed de archivaris afval in de papierbak dat daar niet hoort en zou hij een keer een lunchafspraak hebben gemaakt met een stagiaire.

De advocaat noemt de klachten gezocht. Zijn cliënt zou er nooit eerder op zijn aangesproken. Briedé: „Bovendien is de norm volgens mij dat je je werk goed doet. En daar zijn in de zestien jaar die hij in dienst is, nooit aanmerkingen op geweest.”

Lees meer over deze zaak in De Twentsche Courant Tubantia van dinsdag of op de iPad-app.

Almelo e.o.