Volledig scherm
Thijs Dijks is een van de begeleidend docenten mediawijsheid © Robin Hilberink

Erasmus geeft eerstejaars leerlingen les in mediawijsheid

ALMELO - Het lijkt zo onschuldig, het gebruik van social media. Ondertussen posten jongeren hun complete rituelen en delen ze alles met de buitenwereld. Om te voorkomen dat de leerlingen hierdoor in de toekomst schade oplopen, springt Het Erasmus bij met behulp van lessen mediawijsheid.

Stephanie van den Kieboom van SocialBirds adviseert Het Erasmus hierin. Op die manier worden eerstejaars leerlingen ervan bewust wat ze beter wel en niet via de sociale kanalen kunnen verspreiden. De scholengemeenschap pakt het onderwerp schoolbreed aan. Zo krijgen niet alleen de leerlingen, maar ook docenten begeleiding in het gebruik van social media.

Consequenties
Een van die leerkrachten is Herbert Stegeman. Hij is docent praktijkonderwijs binnen Het Erasmus. "De leerlingen binnen het praktijkonderwijs zien vaak niet de consequenties in van de berichten die ze plaatsen. De lessen zijn toegespitst op het niveau van de kinderen”, aldus Stegeman. "Als docent geef ik beeldende vakken. Daarbij zijn kinderen veel met de handen bezig en voelen ze zich op hun gemak. Een mooi vak om als docent mediawijsheid je oren bij te spitsen.”

Ook collega Thijs Dijks is begeleidend docent mediawijsheid. "Zelf gebruik ik Facebook, WhatsApp en Instagram. Niet dat ik er misbruik van maak, maar ik heb bij mijn vrienden ook wel eens bedenkingen over wat ze posten.” Dijks geeft het vak facilitaire dienstverlening. "Ook bij mij in de klas hoor je enorm veel van de kinderen. Ze zijn ontspannen aan het werk en kletsen daarbij over van alles. Dan pik je wel eens wat op.”

Ouders
Naast de lessen mediawijsheid die op school worden aangeboden, is het volgens de docenten belangrijk dat ook ouders hun kinderen ervan bewust maken. Thuis brengen ze tenslotte de meeste uren door met hun mobiele telefoon. "Wat ze thuis doen weten wij niet, daar hebben wij geen controle op. Maar ook ouders hebben vaak geen idee”, zegt Stegeman.

Almelo e.o.