Leerlingen van verschillende regionale vmbo- scholen werken in teams van twee personen in de keuken aan de diverse gerechten. Er hangt een spannende stilte, maar er wordt druk gewerkt. Foto Rikkert Harink
Volledig scherm
Leerlingen van verschillende regionale vmbo- scholen werken in teams van twee personen in de keuken aan de diverse gerechten. Er hangt een spannende stilte, maar er wordt druk gewerkt. Foto Rikkert Harink

Erasmus scoort bij vakwedstrijden

ALMELO - Met gesloten ogen waant een bezoeker zich in een echte bakkerij: de geuren van brood en gebak zijn overweldigend. Opvallend is echter de stilte in het praktijklokaal van de Almelose vmbo-vestiging van de scholengemeenschap Erasmus.

Geconcentreerd strijden hier leerlingen van verschillende Twentse scholen tijdens het bakkerij-onderdeel van de jaarlijkse vakwedstrijden voor vmbo-leerlingen. Zij zijn niet alleen: verderop zijn andere teams druk bezig om een lunch voor deelnemers en een diner voor diverse gasten voor te bereiden en uit te serveren.

De vakwedstrijden zijn georganiseerd door het Netwerk Consumptieve Technieken Oost-Nederland (NeCON). Achttien vmbo-scholen in de regio zijn lid van deze federatie. Per school mag er een horecateam, een bakkerijteam en een team voor leerlingen uit het praktijkonderwijs deelnemen.

Verschillende juryleden volgen de verrichtingen van de deelnemende teams op de voet. In de bakkerij kijkt jurylid Gerrit Kloosterman tevreden toe. "Dit zijn fijne leerlingen om mee te werken. De resultaten tot nu toe zijn van een redelijk tot zeer goed niveau. Ik let niet alleen op het vakwerk en de hygiëne, maar ook op de samenwerking en de houding." Organisator Jacco Ring beaamt dit. " Niet alleen techniek is belangrijk, ook het gedeelte eromheen speelt een rol. "

Ring toont een ander praktijklokaal. Hier zijn acht duo's driftig in de keuken aan het werk om een diner voor te bereiden. "Er wordt heel serieus gewerkt. Het leukste is dat ieder duo zijn eigen school vertegenwoordigt. Zo krijg je een beetje competitie", vertelt Ring.

Het is één uur 's middags. Over een kwartier komen de gasten. Ring: "Dit zijn vooral mensen van NeCON, sponsoren van de wedstrijd." Wat krijgen zij voorgeschoteld? "Een lunch bestaande uit vier gangen: Italiaanse salade, kerriesoep, kalfsentrecote en vanillepudding met karamelsaus."

Jelle Kornegoor (16) en Brian Grieving (15) van het Staring College uit Borculo komen uit de bakkerij. Ze hebben even tijd om te praten. "We moeten alleen onze appelflappen nog afbakken. Het ging wel redelijk. We hebben veel geoefend." Als de appelflappen klaar zijn, dan moet het duo hun smakelijke creaties nog etaleren. De prijsuitreiking is pas later op de middag. "Dat wordt nog twee uur wachten", verzucht één van de jongens.

Leerlingen van het Erasmus hebben in ieder geval niet tevergeefs gewacht. Zij behaalden een eerste plaats bij het onderdeel serveren, werden tweede bij het koken en derde bij het brood- en banketbakken. De praktijkleerlingen haalden tot slot ook een eerste plaats bij het onderdeel koken.

  1. De Bende van Almelo wegwuiven is het domste wat gemeente kan doen
    PREMIUM
    Column

    De Bende van Almelo wegwuiven is het domste wat gemeente kan doen

    ALMELO - De Bende van Almelo. De aankondiging van de gevreesde uitzending van BNN/VARA was al niet zo vleiend. De harde werkelijkheid van een uur televisie op primetime donderdagavond was conform de verwachtingen vernietigend. De belofte aan de kijkers van de eerste aflevering van het tv-programma Opstandelingen dat er een desastreus beeld zou worden geschetst van de bestuurscultuur in Almelo werd volledig ingelost. De reportage, waar qua journalistieke aanpak weinig op aan te merken valt, moet in het stadhuis tot nadenken stemmen.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.