Volledig scherm
© Robin Hilberink

Fans van dorpsclub uit Portugal op roze wolk in Almelo

ALMELO - ‘We geloven eigenlijk pas dat we Europees voetbal mogen spelen als donderdagavond de wedstrijd is begonnen”, zegt Nuno Neves (26), supporter van FC Arouca. Het zegt alles over de kleine Portugese club, die vanavond net als tegenstander Heracles Almelo haar internationale debuut maakt.

Dat voelt voor de supporters als een klein wonder. En dat is ook niet zo gek: de gemeente Arouca - spreek uit: ‘Aa-roo-kà’ - is niet meer dan een stipje op de landkaart.

Waar Europese voetbalwedstrijden vaak draaien om clubs uit steden als Manchester, Madrid, Barcelona of Milaan kan het contrast vanavond niet groter zijn. Almelo, een stad waar de gemiddelde Portugees twee weken geleden vermoedelijk nog nooit van gehoord had, is tijdens het tweeluik zelfs de grotere broer. In het dorpje Arouca, zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van Porto, kent nog geen zesduizend inwoners. „In ons dorp is het ons kent ons”, zegt Neves.

Amateurclub
Bij aankomst in Almelo fotografeert de fanatieke supporter alles wat hij ziet: het hotel, de binnenstad, het stadion. „Dat is toch niet gek? We weten niet wat we meemaken. Tien jaar geleden waren we nog een amateurclub. Door het goede beleid van onze voorzitter Carlos Pinho zijn we vaak gepromoveerd. En nu dit: spelen in de Europa League. Het is als een droom”, zegt de jonge Portugees.

Schoolreisje
In hetzelfde vliegtuig als de spelers en het clubbestuur kwamen de supporters naar Nederland. Dat moet als een schoolreisje hebben aangevoeld. „Het was heel gezellig onderweg. We kennen ook alle spelers persoonlijk. De voorzitter wil dat ze allemaal in Arouca komen wonen, zodat ze dagelijks merken wat de club voor het dorp betekent.” Dus tussen de zesduizend Portugezen wonen nu bijvoorbeeld meerdere Brazilianen, een Angolees en een Venezolaan. „In het dorp ontbijten we wel eens samen met spelers, of we komen ze tegen op straat, waar iedereen elkaar groet. Het past eigenlijk niet bij de uitstraling van Europees voetbal.”

Goede kans
Hoe bescheiden Neves en de andere supporters ook spreken over ‘hun’ FC Arouca, de fans geven de club een goede kans tegen Heracles Almelo. „Ik heb twee wedstrijden van Heracles op televisie teruggekeken”, zegt Neves. „Het is een goede ploeg.” De tactiek van zijn club vanavond? „Ik denk dat we spelen zoals altijd, een beetje afwachtend. Het is genoeg als we hier gelijkspelen, dan maken we het thuis af.”

Lokale VVV
Voor een groepje oudere supporters lijkt de wedstrijd in Almelo bijzaak. Als medewerkers van de lokale VVV lopen ze door de lobby van het hotel, waar Nederlanders steevast een folder met Portugese bezienswaardigheden in de hand gedrukt krijgen. Neves, lachend: „We willen heel graag laten zien hoe mooi het in Arouca is. Misschien helpen deze wedstrijden wel bij het aantrekken van toeristen.”

Almelo e.o.