Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Feestelijk boekenbal 100-jarige bibliotheek Almelo

Almelo - Met het eerste Groot Almeloos Boekenbal sloot de bibliotheek zaterdag haar feestweek ‘Hieperdebieb 100 jaar’ af. Een week vol verrassingen en feestelijke, literaire activiteiten.

Hapje, drankje, livemuziek en vooral een goed gevuld literair avondprogramma. Geen rode loper en galataferelen zoals bij het Nederlandse Boekenbal. De gezelligheid was er echter niet minder om, want de bijna tweehonderd aanwezigen houden wel van een feestje. Precies wat ze bij de bibliotheek voor ogen hadden met de viering van het 100-jarig bestaan. Een prachtige afsluiter van de feestweek. Dinsdag bestond de bibliotheek precies een eeuw en ter gelegenheid daarvan kregen we zowel de Koninklijke als de Almelose Erepenning uitgereikt. De week bevatte meer hoogtepunten. Zo werd woensdag het beeld van dichter Adriaan Roland Holst onthuld. Er werd Italiaans gegeten aan lange tafels en bekende Nederlandse dichters als Ellen Deckwitz en Nyk de Vries droegen samen met Almelose dichters hun werken voor. Woensdag waren het de kinderen die samen met Hakim van Sesamstraat feest vierden. En donderdag werd onder genot van een stampottenbuffet heel even teruggegaan naar het Almelo van toen met films, foto’s en dia’s en bijzondere verhalen over de stad.

Om de week in stijl af te sluiten, met het Boekenbal, had de organisatie alles uit de kast gehaald om er een groot feest van te maken. Naast livemuziek uit de jaren twintig tot en met nu, droeg ook een aantal bekende Nederlandse auteurs en dichters hun steentje bij. Auteur Robert Vuijsje las passages voor over Henk en Ria uit zijn boek Alleen maar nette mensen.

En gelachen werd er toen de Mannen van Taal, Ivo de Wijs, Jan Pieterse en Frank van Pamelen, het podium betraden. Met hun cabareteske optreden vol verhalen en ultrakorte gedichten hadden ze de lachers op hun hand.

En daarna was het tot in de late uurtjes gezellig op de dansvloer aan het Baken.

Almelo e.o.