Volledig scherm
Sensible World of Soccer © Still Youtube

FIFA 17? In Bornerbroek spelen gamers uit heel Europa oldskool SWOS

BORNERBROEK - Vanuit allerlei plekken in Europa reizen dit weekend gamers naar Bornerbroek, om daar tegen elkaar het twintig jaar oude voetbalspelletje Sensible World of Soccer te spelen.

De voetbalgame FIFA? Dat gaat veel te langzaam. Nee, dan speelt Colin Roll veel liever het twintig jaar oude Sensible World of Soccer, kortweg SWOS; een game uit de begindagen van de computer.

En hij is niet de enige. Wereldwijd zijn er nog zo’n duizend spelers van het uit 1996 stammende spelletje, schat Roll. Veertig van hen zijn er zo aan verknocht dat ze er dit weekend speciaal voor naar het Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek komen, om er het officieuze WK te spelen. „Er zitten Duitsers, Turken, Denen, Polen, Hongaren, Finnen en Zweden bij”, somt organisator Roll, zelf van geboorte een Brit, op.

Ze komen naar Bornerbroek omdat de omgeving er prachtig is, maar vooral vanwege het kostenplaatje: het verblijf is er niet al te duur. „Er doen ook een aantal Oost-Europeanen mee en die verdienen iets minder dan wij.”

Snel spelletje
Wat de game zo mooi maakt, is volgens Roll de snelheid; de voetballers vliegen werkelijk over het veld. „En dat wat je doet, gebeurt ook echt. FIFA is prachtig, maar daar zitten wedstrijden bij waarvan je al weet dat je de bal nooit in het doel krijgt.”

Qua graphics is het spelletje redelijk uit de tijd, erkent Roll. Maar zo uitgebreid als SWOS is, worden games niet meer gemaakt. „Je kan echt met alle clubs spelen.” Dat, de snelheid en het feit dat het retro is, maken het aantrekkelijk, in ieder geval voor de WK-deelnemers.

Almelo e.o.