Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Finkers? 'Die man kan ook alles!'

AMSTERDAM - Hoe breng je een hommage aan een cabaretier die weliswaar ook zanger is, maar toch vooral bekend is van zijn conferences? Je kunt moeilijk iemand inhuren om een conference te coveren.

Geen nood, de hommage aan Herman Finkers, maandagavond in het Amsterdamse DeLaMar is de perfecte gelegenheid om al die andere kwaliteiten van hem te belichten. Schrijver, zanger, componist.

Die man kan ook alles
Zo voert Diet Gerritsen een Ave Maria uit, op harp begeleid door Emma Finkers, een nicht. ,,Heeft Herman dat geschreven? Die man kan ook alles.”
Nadat eerder hommages werden gebracht aan kleinkunstenaars als Paul van Vliet is het nu de beurt aan Herman Finkers. Zijn talenten worden bezongen door een keur aan vrienden en onverwachte gasten, al dan niet via een videoboodschap. Zo wijst André van Duin er via de video op dat Finkers leuke woordspelingen alleen nog maar leuker weet te maken. ,,Maar dat wisten jullie allang.”

Podium
De Twentse inbreng is groot, deze avond. In de zaal hele bussen vol - er ging ook een bus met lezers van De Twentsche Courant Tubantia naar Amsterdam - maar ook op het podium. Nathalie Baartman zingt een spiritueel lied uit haar nieuwe programma. Maureen Bakker en Bert Kuijpers zingen een ode aan Almelo, een lied van Finkers dat hij op zijn cd Koo wit de flo zingt met Daphne Bunskoek, en zo rijgen de verrassingen zich aaneen.

Koor
Helemaal out of the blue is de uitvoering door Consensus Vocalis, onder leiding van Klaas Stok, van Finkers’ eigen Sint Joris Mis. Het koor werd nogal laat gevraagd en heeft niet kunnen oefenen, maar dat wordt ’s middags goedgemaakt in de foyer van het theater. ,,Het zit er allemaal nog", zegt Francis Faas. Geen wonder, Consensus Vocalis heeft al jaren een innige relatie met Herman en toerde in 2011 en 2012 met de Jorismis door heel Nederland.

Boerderij
Opmerkelijk hoe de Tukkers veel naar Almelo verwijzen, terwijl de Randstedelijke inbreng zich vooral concentreert op zijn huidige woonstek. Brigitte Kaandorp zou ook wel in zo’n Twentse boerderij willen wonen. ,,Maar dan wel met Herman Finkers zelf er bij.”

Lekkere vent
Bij de dames ligt hij sowieso goed in de markt. Het schitterende dameskwintet Wishful Singing komt uit de kast als groupies van het eerste uur. ,,Jij bent een lekkere vent, van ieder woord slik jij het eind altijd supersexy in.”

Spaghetti
Maar Hetty Finkers mag er ook zijn. Jeroen van Merwijk zingt, als videoboodschap, een liedje waarin hij haar bijkans de liefde verklaart. ,,Hetty, smakelijker dan een bord spaghetti.” Hij maakt dit rijm omdat het enige alternatief ‘confetti’ is. Dat rijm volgt uiteraard later op deze avond vol fijnzinnige jolijt.

Almelo e.o.