Kat ‘Fleurtje’, zoals ze dinsdagavond binnenkwam bij de Dierenambulance in Almelo, na te zijn gered uit het water door Fleur (18). Het kleine katje is een dag later alsnog overleden.
Volledig scherm
Kat ‘Fleurtje’, zoals ze dinsdagavond binnenkwam bij de Dierenambulance in Almelo, na te zijn gered uit het water door Fleur (18). Het kleine katje is een dag later alsnog overleden. © Dierenambulance Almelo

Fleur (18) redt piepklein katje van verdrinking in Almelo: ‘Heldin van de dag’

ALMELO - De 18-jarige Fleur uit Almelo twijfelde dinsdagavond geen moment toen ze een jong katje zag spartelen in de gracht aan de Joke Smitstraat. Ze sprong in het water om het piepkleine poesje te redden. 

De dierenambulance kreeg dinsdag rond 20.00 uur de melding dat er een meisje in de gracht vlak bij het gemeentehuis was gesprongen om een jong katje uit het water te halen. Dat meisje is Fleur Vanderboom (18) uit Almelo. 

Een dag na de gebeurtenis vertelt ze wat er die dinsdagavond bij de gracht gebeurde. „Ik was met mijn vriendin Annefleur buiten nog even aan het chillen, toen we geschreeuw en gekrijs hoorden”, vertelt de Almelose. „We dachten dat het spelende kinderen waren, totdat er twee vrouwen langsliepen die het ineens opviel dat er een katje in het water lag te spartelen”, verklaart ze de herkomst van het geluid.

Warmhouden met een sjaal en poncho

Fleur (links) na de reddingsactie van het katje. Het diertje wordt door de dames warm gehouden.
Volledig scherm
Fleur (links) na de reddingsactie van het katje. Het diertje wordt door de dames warm gehouden. © Fleur Vandenboom

Eén van de dames probeerde het dier eerst te redden door haar sjaal aan te reiken. Dat lukte niet, waarna het hevig spartelende dier onder water driegde te raken en steeds verder van de kant af dreef. 

„Toen besloot ik gelijk het water in te springen, want ik kon het niet aanzien hoe ze daar hulpeloos al opgegeven in het water lag”vertelt Fleur. „Ik heb het katje uit het water gehaald en één van de vrouwen heeft daarna de dierenambulance gebeld. Door een sjaal en poncho om het katje een te wikkelen hebben we haar warm proberen te houden totdat de ambulance er was.”

Een verdrietige afloop

Quote

Ik had Fleurtje graag een warm huis willen kunnen geven.

Fleur Vanderboom

Het ingrijpen van Fleur kan rekenen op veel lof van de Dierenambulance Almelo, die de avond na de gebeurtenis een massaal gelezen verhaal op hun Facebookpagina plaatste. Het verhaal is al meer dan duizend keer gedeeld. ‘Alle lof voor deze superheldin van de dag’, schrijven medewerkers van de Dierenambulance. ‘Ze heeft het poesje warm gehouden totdat onze chauffeuses de zorg hebben overgenomen.’

Ondanks Fleurs ingrijpen en een dag knokken om te overleven, is het bijna-verdronken katje een dag na de reddingsactie overleden. Het dier heeft postuum de naam Fleurtje gekregen, als eerbetoon aan haar reddende engel. „Dat deed me best veel toen ik dat zeg”, vertelt Fleur. „Ik vond dat een heel bijzonder gebaar. Als ze het had overleeft en de eigenaar had zich niet gemeld, had ik Fleurtje zelfs met alle liefde willen adopteren.”

Bedolven onder reacties

Fleurs actie wordt door iedereen geprezen: ‘Je bent een engel’. Het verbaast de Almelose, die als dierenliefhebber zelfs ‘door vuur was gesprongen’ om het katje te redden. „Ik had niet verwacht zoveel lieve en positieve reacties te krijgen, ik heb er heel veel gehad. Ik zou mezelf nooit omschrijven als een heldin, omdat zoiets voor mij voelde als iets normaals. Ik had Fleurtje graag een warm huis willen geven.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.