Volledig scherm
De fout kost Almelo 475.000 euro. Dat geld moet allemaal weer terug worden gestort. © Thinkstock

Foutje: Almelo geeft 745 mensen in bijstand dubbele uitkering

ALMELO/TUBBERGEN - Door een menselijke fout bij de gemeente Almelo heeft een grote groep bijstandsgerechtigden donderdag een tweede keer geld gekregen voor bijstand of bijzondere bijstand. 

In totaal kregen 745 mensen per ongeluk uiteenlopende geldbedragen op de rekening. De fout kost de gemeente Almelo ongeveer 475.000 euro. „Enkele mensen uit die groep hebben een dag later al contact met ons gezocht”, zegt burgemeester Arjen Gerritsen. „Die personen hebben het bedrag ook al teruggestort, toen bleek dat er een fout gemaakt was.”

De Almelose burgemeester vindt de situatie erg vervelend, mede omdat het om een kwetsbare groep gaat. „Veel mensen denken waarschijnlijk direct dat het niet klopt, maar er zitten wellicht ook mensen tussen die denken dat ze een extraatje hebben gekregen.” De gemeente Almelo stuurt nu zo snel mogelijk brieven uit naar de groep. Daarin biedt het gemeentebestuur excuses aan. „En we vragen de inwoners om het geld terug te storten. We hebben dat geld ook niet zomaar liggen. Dat maakt het extra naar.” De groep krijgt daarvoor ruim een week de tijd. „Mocht er daarna nog geld over zijn, nemen we nogmaals contact op. We hebben hier een precieze lijst met de namen van de mensen om wie het gaat.”

De gemeente Almelo hoopt het volledige bedrag zo snel mogelijk weer terug te krijgen. 

Dinkelland en Tubbergen

Ongeveer tachtig personen uit de groep wonen in de gemeente Dinkelland of Tubbergen. Daarvoor doet de gemeente Almelo de uitkeringsadministratie. 

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

Almelo e.o.