Volledig scherm
Randy van Lingen en Vanessa Evers en de groep studenten bij een proefopstelling van het kunstwerk in het Designlab van de UT. foto Annina Romita

From Almelo with love in 15.000 leds

ALMELO/ENSCHEDE De Almelose kunstenaar Randy van Lingen en studenten van de Universiteit Twente leggen in het Designlab in Enschede momenteel de laatste hand aan het kunstwerk dat in december deel gaat uitmaken van het prestigieuze Amsterdam Light Festival.

De zes studenten die het kunstwerk 'From Almelo with love' samen met de kunstenaar gestalte geven, hebben twaalf studiegenoten als hulptroep ingeroepen om de sculptuur op tijd klaar te hebben. De vier meter brede, vijf meter hoge en drie meter diepe sculptuur die passanten vanaf de Amsterdamse Herengracht kushandjes geeft, telt bijvoorbeeld 15.000 ledlichtjes die allemaal gesoldeerd moeten worden. Als de projectgroep van zes studenten dat alleen had moeten doen, waren ze nooit op tijd klaar geweest. Het kunstwerk moet op woensdag 14 december in Amsterdam worden geïnstalleerd en maakt vanaf 15 december tot en met 8 januari deel uit van het Amsterdam Light Festival. Het ontwerp is van Van Lingen, voor de technische uitvoering zorgen de studenten onder begeleiding van hoogleraar robotica Vanessa Evers, die onderzoek doet naar de interactie tussen robots en de mens. 'From Almelo with love' is een initiatief van de Twentse Ambassade in Amsterdam en Almelo Promotie. Het project kost ongeveer 75.000 euro en wordt deels bekostigd door het bedrijfsleven. Volgens directeur Danny de Vries van de Twentse Ambassade is het interactieve kunstwerk bij uitstek geschikt om de bezoekers van het Light Festival op de potentie van Twente te attenderen. Het festival in Amsterdam wordt voor de vijfde keer gehouden. Vorig jaar trok het ruim 800.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en daarmee vormt het volgens De Vries een uitstekend podium om de potentie van Twente te laten zien. Het is de bedoeling dat de sculptuur, die kunst en robotica verbindt, na het festival een definitieve plek in Almelo krijgt.

Almelo e.o.