Volledig scherm
Het oorlogsmonument voor 7 slachtoffers van een bombardement staat er verlaten bij © Lars Smook

Gedenkteken in Rosariumpark behoort tot 'vergeten verleden'

ALMELO - Het gedenkteken in het Rosariumparkje herinnert aan het bombardement op Rosarium in Almelo in 1940, niet lang nadat de Duitsers Nederland binnenvielen. De tekst op de gedenkplaat in het Rosariumparkje is alleen nauwelijks leesbaar.

De geboren en getogen Almeloër Gerard Olthof, die al 30 jaar in het Utrechtse Woerden woont, ergert zich eraan dat het gedenkteken - en dan met name de tekstplaat - waarschijnlijk niet wordt onderhouden door de gemeente. Op de tekstplaat valt met enige moeite te lezen dat op 11 juni 1940 een Engels en Duits jachtvliegtuig boven Rosarium cirkelden, toen opeens een schel fluitend geluid en daarna vier oorverdovende explosies de stilte verscheurden. 'Het rustieke plantsoen werd in luttele seconden volkomen verwoest. Ontwortelde struiken werden zomaar weggeslingerd. In de omgeving van het plantsoen sneuvelden alle ruiten. Deuren werden ontzet. Er vielen zeven slachtoffers...'

"Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto's van de huidige situaties stel ik wandelroutes samen in mijn oude woonplaats. Ik ben pas begonnen, hoor. Het Rosariumrondje, waarbij ik het gedenkteken ontdekte, is de tweede wandeling", zegt Olthof.


Volledig scherm
Op de tekstplaat valt de tekst met moeite te lezen © Lars Smook

Almelo e.o.