Volledig scherm
Ad Bouwens bij de drempel die hem dwars zit. © Lenneke Lingmont

Gedoe over een drempel in Almelo

ALMELO - Ad Bouwens is boos op woningstichting St. Joseph. De verhoging voor zijn deur is voor de 70-jarige bewoner van de Havezatheflat, die kampt met ernstige rugklachten, letterlijk en figuurlijk een drempel. ‘Ze vinden geld belangrijker dan mijn welzijn.’

Heuveltje
Op het oog is het maar een klein ding; een verhoging van zo’n twintig centimeter, een paar houten platen met daarop materiaal waardoor je niet uitglijdt. Ruim twee jaar geleden werd de ‘woningaanpassing’ in opdracht van woningstichting Sint Joseph aangelegd, zodat de moeilijk lopende buurvrouw van Bouwens met haar rollator makkelijker in en uit kon. Hij had er op dat moment geen bezwaar tegen.

Maar dat veranderde. Bouwens kreeg de afgelopen jaren steeds meer last van zijn onderrug, heeft ook een kunstheup en over de drempel lopen werd een heuse hindernis.

Verwijderen
Na het overlijden van zijn buurvrouw, medio 2015, klom hij daarom in de pen. In nette bewoordingen vraagt hij in september 2015 aan woningstichting St. Joseph of ze de drempel weer willen verwijderen. De bewoonster die het ding nodig had, is er niet meer. En de nieuwe buurman van Bouwens heeft er geen bezwaar tegen dat de drempel verwijderd wordt, laat hij desgevraagd weten.

Het antwoord van St. Joseph laat lang op zich wachten. Pas in april van dit jaar krijgt hij duidelijkheid. Via de mail wordt de Almeloër verteld dat de woningaanpassing er gewoon blijft liggen. De reden? De voorzieningen worden op maat gemaakt en als je deze verwijdert, komen ze op de schroothoop terecht. Uit de mail van St. Joseph aan Bouwens: ‘Dat is natuurlijk zonde en een vernietiging van de gedane investering’.

Onwilligheid
Die houding van St. Joseph maakt Bouwens boos. „De correspondentie laat zien dat het een geldkwestie is. Ik vind dat niet correct. Aan de ene kant wordt die drempel er voor het welzijn van een bewoner geplaatst. Maar als die persoon er niet meer is, wordt de drempel voor andermans welzijn niet weggehaald. Met welke maat meet je dan?”

Bouwens is er in de winter al over uitgegleden. Geen pretje, geeft hij aan. „Ik lag volledig in de kreukels. Ik wil door dat ding niet nog een keer naar het ziekenhuis. Dat ding moet gewoon weg.”

Reactie St. Joseph
Mark Weering, die gaat over de klachten die binnenkomen bij woningstichting St. Joseph, laat weten dat hij pas na een telefoontje van deze krant wist van de boosheid van Ad Bouwens. Hij zegt toe dat hij spoedig een afspraak maakt met Bouwens. Wat de uitkomst daarvan gaat zijn, kan hij op voorhand niet zeggen. „Maar ik heb de overtuiging dat we eruit gaan komen.”

Almelo e.o.