Volledig scherm
© anp

Geen steun in Almelo voor lobby medicinale wietteelt

ALMELO -De gemeente Almelo steekt haar nek niet uit voor de legalisering van medicinale wietteelt. Er is geen raadsmeerderheid.

D66 en Lokaal Almelo Samen dienden samen onlangs een motie in. Daarin riepen ze het college op een brief te sturen aan het kabinet, de Tweede Kamer en de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer. In die brief wordt gevraagd een oplossing te zoeken voor de legalisering van medicinaal wietgebruik. Medicinale cannabis wordt gebruikt als pijnbestrijding. Ook door diverse Almeloërs. Eerder dit jaar is in de raad door gebruikers gepleit voor legalisering.

Over de motie werd op 12 september ook al gestemd, maar toen staakten de stemmen: zestien raadsleden voor, zestien tegen. Daarom moest er gisteravond opnieuw gestemd worden. Nu waren er vijftien voor en zeventien tegen.

De afwezigen bleken daarbij doorslaggevend. Bij de vergadering van 12 september waren de tegenstanders Eugène van Mierlo en Marcel Zielman van het CDA en Fred Gerritsen van Democraten.nu afwezig. Gisteren waren ze er wel en stemden tegen. Dat bleek genoeg, vooral omdat de voorstanders Johan van Loon (LAS) en Harry de Olde (PVA) nu niet present waren. Er werd niet meer gediscussieerd over het onderwerp. Wel verpakte raadslid Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) een oproep in zijn stemverklaring. "Zorg dat Almelo aan kan sluiten bij het plan uit het regeerakkoord voor overheidswiet."

Almelo e.o.