Volledig scherm
De rechtbank in Almelo © Lars Smook

Geen straf geëist tegen Almeloër die brand stichtte

ALMELO - Het is bewezen dat Arend E. brand heeft gesticht in zijn kamer in Westerdok van Dimence. Maar de officier van justitie eist geen straf, omdat de man in een psychose zat toen hij de brand stichtte en hij al zijn hele leven van de ene gedwongen opname naar de andere gaat.

Het is een triest verhaal, over het leven van de 66-jarige Arend E., dat woensdagmiddag besproken werd in de Almelose rechtbank. Hij was zelf niet bij de behandeling van zijn zaak, ondanks dat zijn advocaat hem had geadviseerd wel te komen.

Cadeaupapier
Op 29 februari, een dag na zijn verjaardag, steekt hij in een psychose het papier dat om zijn cadeau zat in brand in zijn kamer op de gesloten afdeling van psychiatrische instelling Westerdok. Om het vuur nog wat verder op te laten laaien legt hij er een T-shirt en een handdoek op. Als het brandalarm afgaat snelt een verpleegkundige toe, en zij trekt de man uit de rook. Daarbij wordt ze door hem bedreigd.

Psychiatrische onderzoeken
Na de brandstichting heeft E. 108 dagen vastgezeten. Vervolgens is hij voorlopig vrijgelaten en zijn er diverse psychiatrische onderzoeken gedaan. Deskundigen adviseren de rechtbank om hem geen straf op te leggen. Volgens hen is E. ontoerekeningsvatbaar en zit hij goed bij instelling de Brugsteen in Almelo, waar hij nu woont.

Daar is de officier van justitie het mee eens. "De feiten zijn gepleegd, strafbare feiten. Waarbij de brand ook nog had kunnen overslaan naar andere ruimtes. Maar het is voor E. beter om alles te laten zoals het is." De uitspraak is op 19 oktober.

Almelo e.o.