Volledig scherm
Sebastiaan Stöteler van de PVV in Almelo. © Carlo ter Ellen DTCT

Gemeente Almelo laat zich niet uit tent lokken door PVV na vragen over salafisme

ALMELO - De burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo laten zich niet verleiden om een onderzoek te doen naar wat salafisme precies is. Dat verzoek had de lokale Partij voor de Vrijheid bij het college neergelegd door de aanwezigheid van omstreden predikers in de Masjid moskee. 

De PVV leverde vrijwel direct een karrenvracht met vragen en verzoeken in bij de gemeente Almelo, toen aan het licht kwam dat er in de afgelopen jaren enkele sprekers met een omstreden historie in de moskee hadden gesproken. Daarin verzocht de partij het college onder meer om maar eens uit te zoeken wat salafisme precies is en hoe er in de islam wordt aangekeken tegen homoseksuelen en joden.

AIVD

In de antwoorden verwijst het college nu naar bronnen als de AIVD, publicaties van de rijksoverheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De gemeente Almelo hamert ook meerdere keren op de vrijheid van godsdienst in Nederland en laat weten dat er geen voornemens zijn om moskeeën in Almelo te sluiten. 

In gesprek met moskeebestuur

Wel laat de lokale overheid weten dat er een uitnodiging voor een gesprek naar het bestuur van Masjid en vertegenwoordigers van de Moslim Jongeren Almelo is gegaan. Burgemeester Arjen Gerritsen had dat al eerder aangegeven. ‘Bij incidenten en vermoedens van problematisch gedrag in de context van religie of levensovertuiging, bij welke gemeenschap of groep dan ook, spreken wij verantwoordelijken aan en confronteren hen zo nodig met de signalen van dit problematische gedrag’, schrijft het college.  

De lading vragen was niet de enige actie die de PVV ondernam de afgelopen maanden. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2020 riep de partij het college al op om alle moskeeën in Almelo te sluiten en ook het azc op slot te doen. Beide voorstellen haalden de eindstreep niet. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.