Volledig scherm
Voorzitter Ruud Koetsier (links) van ON: "De consequenties zijn verstrekkend" © Lenneke Lingmont

Gemeente Almelo overweegt privatisering sportvelden

ALMELO - Circa twintig buitensportaccommodaties in Almelo komen voor privatisering in aanmerking: van voetbal tot atletiek, van korfbal tot wielrennen. Clubs huren nu hun speelvelden van de gemeente, die ook onderhoud regelt. Daar gaat dus wellicht verandering in komen.

De sportaccommodaties kosten de gemeente nu veel geld. Zo is met het onderhoud van een voetbalveld (gras) 13.000 per jaar gemoeid. Een fractie van dat bedrag, circa 2.500 euro, ontvangt de gemeente aan huur terug. Om geld te besparen wil Almelo beheer en exploiatie van buitensportaccommodaties overdragen aan verenigingen. De clubs ontvangen daarvoor een gemeentelijke vergoeding, maar zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Met ingang van het seizoen 2018/2019.

Onderhandelen
Over de hoogte van deze vergoeding moeten clubs en gemeente nog onderhandelen. Grotere clubs, zoals voetbalvereniging Oranje Nassau (ON), huurder van zes (kunstgras)velden, zien wel mogelijkheden. "Maar alleen als clubs gaan samenwerken", aldus ON-voorzitter Ruud Koetsier. Hij concludeert dat ON zelf het onderhoud van velden niet professioneel kan uitvoeren "We hebben niet alle kennis in huis. Er zal een onderhoudsmanager moeten komen. Om de continuïteit te waarborgen mogen we niet van vrijwilligers afhankelijk zijn", zegt Koetsier.

Almelo e.o.