Volledig scherm
© RGBStock.com

Gemeente Almelo: Problemen escaleren na huisuitzetting

ALMELO - Almelo kent een groot aantal van zogeheten ‘multiprobleemgezinnen’. Het begint vaak met uitzetting uit een huurwoning. Daarna escaleren de problemen. Voor deze probleemgezinnen is er op diverse vlakken hulp nodig.

Kinderen moeten dikwijls uit huis worden geplaatst, en die hulpverlening kost de gemeente handenvol geld. Almelo heeft 40 van die probleemgezinnen op de radar, maar waarschijnlijk zijn het er veel meer.

Stoppen
De gemeenteraad van Almelo vindt nu dat woningcorporaties moeten stoppen met uitzetten van gezinnen, die de huur niet meer kunnen betalen. Dat kan, volgens de raad, veel ellende voorkomen. Daarbij gaat het om problemen die de gemeenschap veel geld kosten. Per ‘multiprobleemgezin’ zijn de kosten gemiddeld 100.000 euro per jaar. Alleen uit huis plaatsen van een kind, een veel voorkomend gevolg, kost al 37.500 per jaar. Als er sprake is van een hardnekkige huurachterstand, een schijntje van de kosten van een probleemgezin, kan Almelo beter de portemonnee trekken en het gezin in de huurwoning laten zitten, vindt de raad.

Overleg
Het gemeentebestuur gaat daarover binnenkort overleg voeren met plaatselijke woningcorporaties. Beter Wonen - de grootste corporatie in Almelo, met in 2015 21 huisuitzettingen - wil met de gemeente het probleem bespreken.

Almelo e.o.