Volledig scherm
Het verschil tussen ledlampen (wit) en een ouderwetse straatlantaarn (oranje). Foto ter illustratie. © Rink Hof

Gemeente Almelo wil flink besparen met ledlampen in 10.000 lantaarnpalen

ALMELO - Openbare verlichting slokt ongeveer de helft van het stroomverbruik van de gemeente Almelo op. Ledlampen moeten voor een aanzienlijke besparing zorgen.

Zonnepanelen

Het gemeentebestuur zet in op duurzaamheid. Zo worden er in de nabije toekomst in totaal 3767 zonnepanelen op dertien gemeentelijke gebouwen geplaatst. Een andere maatregel waar het college voor pleit is het vervangen van traditionele straatverlichting door ledlampen.

Flinke besparing

Daarbij wordt in ogenschouw genomen dat de gemeente Almelo momenteel een gemiddeld elektriciteitsgebruik van ruim 5,8 miljoen kilowattuur kent. De openbare verlichting verbruikt 3,25 miljoen kilowattuur (56 procent van totaalverbruik). Met ledverlichting denkt de gemeente 50 procent te besparen. Daardoor zou dan de jaarlijkse energierekening 125.000 euro lager uitvallen. Bovendien vergen led-armaturen minder onderhoud, hetgeen jaarlijks een besparing van 30.000 euro oplevert. 

Maar er is nog een voordeel, voert het gemeentebestuur aan. 'De sociale veiligheid verbetert. De witte energiezuinige ledverlichting, die op afstand is te controleren en te regelen, geeft namelijk een betere kleurherkenning op straat.’

15.000

Almelo telt circa vijftienduizend lantaarnpalen. Uit een voorlopige verkenning is gebleken dat omzetting naar led technisch en economisch haalbaar is voor ruim 10.000 van deze lantaarnpalen. Niettemin wordt er eerst een haalbaarheidsonderzoek verricht. De kosten van dit onderzoek, 5.000 euro, worden betaald uit een Europese subsidie. In april verwacht het college de uitkomsten van het onderzoek te kunnen presenteren.

  1. Omvangrijke strafzaak tegen oplichter Henk B. gaat vandaag van start
    PREMIUM

    Omvangrij­ke strafzaak tegen oplichter Henk B. gaat vandaag van start

    ALMELO - De rechtbank Almelo heeft vier dagen uitgetrokken voor het proces tegen Henk B. (50), zijn vrouw Jolande te R. (51) en zijn schoonvader J. te R. (75). De Almeloërs worden ervan verdacht 43 mensen te hebben opgelicht voor enkele duizenden tot wel tienduizenden euro’s per persoon. Met vervalste papieren wekten ze de indruk te investeren in onroerend goed. Deze maandag begint in Almelo de omvangrijke strafzaak tegen oplichter B.

Almelo e.o.