Volledig scherm
Beeld van de wijk Nieuwstraatkwartier. © Annina Romita

Gemeente Almelo wil samen met bewoners Nieuwstraatkwartier aanpakken

ALMELO - Samen met bewoners gaat de gemeente Almelo het Nieuwstraatkwartier aanpakken. Want dat is hard nodig. „Kinderen groeien nu op in armoede.”


Het is volgens politiechef Jos Westerveld al jarenlang het zorgenkindje van Almelo: het Nieuwstraatkwartier. Bewoners van verschillende achtergrond en culturen wonen er in goedkope en soms slecht onderhouden woningen bij elkaar. „Het is een volksbuurt, met allerlei nationaliteiten. Dat is soms heel leuk en boeiend, maar zorgt ook voor problemen.”

Ontevreden
Bewoners zijn er zelf ook niet altijd blij mee, blijkt uit de meest recente peiling en gesprekken die de gemeente hield met bewoners. De mensen die aan het onderzoek hebben meegedaan, schetsen een allerminst positief beeld van hun wijk. Slechts 28 procent vindt de buurt gezellig, liefst 38 procent geeft aan dat ze de buren nauwelijks kennen. Waar in, bijvoorbeeld, de Hofkamp 87 procent tevreden is met de bevolkingssamenstelling in de wijk, is dat percentage in het Nieuwstraatkwartier het laagst van heel Almelo: 39 procent.

Onveilig
Meer dan een derde van de respondenten ziet het Nieuwstraatkwartier achteruitgaan, 80 procent voelt zich wel eens onveilig en bijna de helft is ontevreden over de manier waarop de gemeente omgaat met leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Het gemiddelde rapportcijfer? Een 6,4, het laagste cijfer van Almelo.

Armoede
Het zijn cijfers waar de gemeente van schrok, erkent gemeentewoordvoerder Marc Veldman. Intern wordt de situatie wel als zorgwekkend ervaren, geeft hij aan. „Er wonen relatief veel mensen die het financieel moeilijk hebben. De werkloosheid is er hoog, kinderen groeien op in armoede. Bewoners zijn wel trots op hun wijk, maar hebben zorgen over verloedering en voelen zich niet gehoord.”

Onderwereld
Om te voorkomen dat een nieuwe generatie opgroeit in dezelfde omstandigheden, begint de gemeente met een nieuw project. Daarbij wil ze doorpakken op het gebied van criminaliteit en illegale praktijken, Nieuwstraatkwartier moet weer ‘gezond’ worden.
Daar kan politiechef Jos Westerveld zich wel in vinden. Afgelopen jaren werd meermaals een pand gesloten omdat er illegaal gegokt werd en ook bij sommige winkeltjes heeft Westerveld zijn vraagtekens. „Je twijfelt of altijd de boterham verdiend wordt met die zaakjes, of dat ze gebruikt worden om geld wit te wassen.Gebruikt de bovenwereld die winkel? Daar moet goed onderzoek naar gedaan worden.”

Almelo e.o.