Volledig scherm

Gesjoemel bij failliet Meulenbeld

ALMELO - Curator Jeroen Stekelenburg heeft beslag gelegd op zowel het privévermogen van de voormalige directeur-eigenaar Bert Meulenbeld van de failliete Meulenbeld Groep als op de vastgoedpoot van het installatiebedrijf.

Er zijn sterke aanwijzingen dat voorafgaand aan het bankroet voor miljoenen euro's is gefraudeerd door de directeur-eigenaar. Hij zou tussen 1,5 en 3 miljoen euro privé aan de onderneming hebben onttrokken. Bovendien is de balans van Meulenbeld Groep opgepoetst door voor 1,3 miljoen euro niet bestaand werk en werk in voorbereiding als (toekomstige) inkomsten in te boeken. In zijn verslag aan de rechter-commissaris stelt de curator vast dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Saillant detail: dit is gebeurd in een periode dat Harro G., voormalig mededirecteur van vleesverwerker Weyl uit Enschede, als financieel adviseur bij Meulenbeld betrokken was. Het heeft er alle schijn van dat bij het installatiebedrijf dezelfde truc is toegepast als destijds bij Weyl, waar voor 40 miljoen euro aan niet bestaande voorraden in de boeken was opgevoerd. Naar aanleiding van het gesjoemel bij Weyl is Harro G. tot één jaar gevangenis veroordeeld en bovendien persoonlijk failliet verklaard. De rol van G. bij Meulenbeld wordt door curator Stekelenburg nog nader onderzocht.

Tot de Meulenbeld Groep behoorden de installatiebedrijven Slot in Enschede, Van Egdom in Almelo en Meulenbeld-Hofhuis in Almelo. Er werkten in totaal 150 mensen.

De totale schuld bedroeg 8,8 miljoen euro, waarvan 2,7 miljoen aan leveranciers en onderaannemers. Loohuis Installatiegroep uit Fleringen nam eind juni het failliete bedrijf over met 80 van de 150 medewerkers.

Lees meer in de krant van donderdag: Eigenaar onttrok privé miljoenen

Almelo e.o.