Volledig scherm
© Kees Smit

Getouwtrek over website van Kees Smit Tuinmeubelen Almelo

ZWOLLE/ALMELO - Ze konden zo goed met elkaar overweg, ooit. Toen Van der Garde door leveringsproblemen zijn showrooms niet kon vullen, liet Kees Smit een paar van zijn containers aanrukken. Collega's onder elkaar, moest kunnen.

Nu, zeven jaar later, zitten vertegenwoordigers van het Twentse bedrijf en de grotere concurrenten uit Veenendaal (zeven vestigingen, dik 20.000 vierkante meter) gebrouilleerd tegenover de kort gedingrechter. Inzet: het al dan niet illegaal kopiëren van websites.

Na-apen

Volgens Kees, de broer van Heracles-ikoon Jan Smit, zijn de verhoudingen sinds twee jaar steeds troebeler. Onredelijke en ontoelaatbare concurrentieactiviteiten, noemt zijn advocaat Nooijen dat. Van der Garde zou telkens Kees Smit hebben nageaapt. Van een logo met dezelfde look en feel tot website en -shop.

Die digitale etalage is een paradepaardje van Smit en zijn medewerkers. De webshop van de Almeloërs is in april genomineerd voor de Dutch Interactive Award, een prestigieuze eer. Met die nominatie zit Smit in het selecte gezelschap van het Rijksmuseum, de Hema en Jumbo. Vernieuwend en uniek,  prijst de raadman.

Hij noemt het ontwerp voor de internet-uitingen van Kees Smit zo oorspronkelijk, dat er auteursrecht op rust. En dat zou concurrent Van der Garde met voeten treden. ,,Ze hebben doelbewust aangeklampt bij de webshop.'' Dat moet subiet ophóuden, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag tot een maximum van 500.000 euro.

Huiskleuren

Advocaat Theo Stockmann houdt namens Van der Garde Buitenleven een verhaal dat haaks op dat van de eisende partij staat. Volgens hem heeft Kees Smit juist de website van zijn cliënt gekopieerd. Waar Van der Garde al in 2013 de huiskleuren groen en wit koos op haar site, prees Kees Smit de loungesets destijds in hemelblauw aan. ,,Kees Smit is heel veel veranderd en steeds meer naar Van der Garde toegetrokken'', aldus deze raadsman. Volgens hem lijken websites tegenwoordig veel meer op elkaar. 

Stockmann betwijfelt of er auteursrecht op deze website rust. ,,Dan moet het gaan om creatieve en originele vormgeving. Daar is hier geen sprake van.''

Het lukte rechter Hidma niet om de partijen om tafel te krijgen. Hij wijst binnenkort vonnis.

Almelo e.o.