Volledig scherm
© Emiel Muijderman

'Gewonde' boef neemt de benen na bezoek aan ziekenhuis in Almelo

ALMELO - De Karelskamp in Almelo neemt maatregelen nadat een boef heeft proberen te ontsnappen. De man wilde ontkomen toen hij naar het ziekenhuis moest om röntgenfoto's te laten maken van zijn hand. De gevangenis past het protocol aan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moest openheid van zaken geven verschillende ernstige incidenten die er de afgelopen tijd zijn geweest in gevangenissen en inrichtingen in Nederland. Dit als gevolg van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) door een onbekende partij. Het incident in Almelo had vorig jaar november plaats.

Röntgenfoto
De gedetineerde zit vast in de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. Eind november bestaat het vermoeden dat de man een gekneusde of gebroken rechterhand heeft. Bij het ZGT Almelo moet daarom een röntgenfoto worden gemaakt. Op 23 november 2015 om 14.00 uur wordt de man in De Karelskamp ‘op transport gesteld’, zo wordt vermeld.

Het vervoer van de gevangenis naar het ziekenhuis gaat met een busje en twee medewerkers van het intern bijstandsteam van De Karelskamp. De gevangene is tijdens het transport aan een hand geboeid. Zijn andere hand is vrij, omdat wordt verondersteld dat hij daaraan gewond is. De handboei is verankerd aan de transportgordel die de man draagt.

Boef knijpt er tussenuit
Het busje waarin de man wordt vervoerd wordt geparkeerd op 20 meter afstand van de ambulance-ingang van het ziekenhuis. Er wordt een röntgenfoto gemaakt van de hand van de man. Maar bij het verlaten van het ziekenhuis gaat het helemaal mis.

Wat er precies is gebeurd is niet helemaal bekend, deze passage in het rapport is door justitie zwart gemaakt. Duidelijk is echter wel dat de man er vandoor probeert te gaan als hij het ziekenhuis uitkomt. Hoewel een arm vastzit aan z’n middel neemt hij de benen.

Maar de ‘boef’, zoals gedetineerden worden omschreven door personeel van De Karelskamp, komt niet ver. Hij wordt meteen overmeesterd door het beveiligingspersoneel. ‘Met gepast geweld’ wordt de gedetineerde vlot naar de grond gebracht. ‘Daarbij pleegt de gedetineerde veel verzet naar het personeel’, aldus de melding. Meerdere keren probeert hij de justitiemensen een kopstoot te geven. Ondertussen bedreigt hij de medewerkers. ‘Als ik vrijkom dan weet ik je te vinden’, bijt hij ze toe.

Nieuwe poging
Als hij weer in het busje is gezet, dat voorzien is van een kooi, probeert hij weer uit te breken. De man schopt wild in het rond en veroorzaakt schade aan het busje. ‘We hebben besloten om zo snel mogelijk naar De Karelskamp te rijden’, staat in het rapport.

Uit het rapport blijkt dat de Directie Voorlichting op de hoogte is van het incident. Maar die heeft de ontsnappingspoging niet naar buiten gebracht. ‘De kans op media-aandacht lijkt klein, omdat het voorval plaatsvond bij de ambulance-ingang’, staat te lezen in de piketmelding. Justitie denkt dat de zaak daarom geen media-aandacht krijgt, zo staat te lezen in het ‘formulier melding bijzonder voorval’. Door het WOB-verzoek is justitie echter gedwongen het incident alsnog openbaar te maken.

Geen straf
De ontsnappingspoging loopt voor de man in kwestie met een sisser af. De gevangene krijgt een zogeheten ordemaatregel opgelegd. Hij moet twee weken een zogeheten afzonderingscel in. Voor de ontsnappingspoging zelf kan hij niet worden gestraft.

Uit de röntgenfoto’s bleek overigens dat de hand van de man niet gebroken was.

Volledig scherm
De gevangene beweerde dat zijn hand gebroken was, maar op de röntgenfoto bleek daar geen sprake van te zijn. © Illustratie Gezienus Bruining

Almelo e.o.