Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

'Gewone' beschuit raakt uit: Bolletje verkoopt er miljoenen minder

ALMELO - De 'gewone' beschuit raakt uit. Elk jaar worden er enkele honderdduizenden rollen beschuit minder verkocht. Bij Bolletje in Almelo zagen ze de productie van de traditionele beschuit in drie jaar tijd dalen van 14 naar 12 miljoen rollen.

,,De beschuiteter vergrijst”, zegt marketingmanager Geert-Jan Zandbergen van Bolletje. Vooral de klassieke beschuit, zoals we die al meer dan honderd jaar kennen, heeft het lastig. De klassieke beschuit verliest circa 5 procent terrein per jaar. Bij Bolletje weten ze teruggang te vertragen met producten als boerenbeschuit en speltbeschuit. Zandbergen: ,,Binnenkort komen we nog met een extra vezelrijke beschuit. Met deze varianten willen we de markt stabiliseren.”

1867

De oorsprong van de Bolletje-beschuit ligt in 1867, als Albertus Antonius Ter Beek voor zijn dan 24 jaar oude zoon een bakkerszaak koopt aan de Grotestraat-Zuid in Almelo. Diens kleinzoon maakt het bakken van beschuit in de jaren twintig van de vorige eeuw tot zijn specialisatie. En de achterkleinkinderen van oprichter Ter Beek bouwen het bedrijf vanaf 1954 uit tot de marktleider in Nederland. In dat jaar opent de beschuitfabriek in Almelo. Twee jaar eerder is de naam van Ter Beek Beschuit al veranderd in Bolletje, omdat andere bakkers geen beschuit willen verkopen met de naam van de concurrent er op.

Gezond is hip

Bolletje groeit uit tot een begrip. Niet in de laatste plaats dankzij opmerkelijke reclamecampagnes. De kreet ‘Ik wil Bolletje!’ wordt in 2002 door reclamemakers verkozen tot slogan van de eeuw. Maar tv-reclame voor beschuit is uit. Bolletje zet in zijn meest recente campagnes in op de toekomst, zoals op de deze maand geïntroduceerde krokante ontbijtgranen. Want producten als muesli en gebakken ontbijtgranen zijn tegenwoordig bij jongeren favoriet. Die worden op de ontbijttafel gemengd met kwark of yoghurt. Daar word je niet dik van. Net als beschuit is suiker uit. En is gezond hip.

Almelo e.o.