Volledig scherm
Team Rens in actie in de Dolomieten

Giro di Kika: afzien op fiets voor zieke Rens (11) uit Almelo

ALMELO - Ruim 15.000 ‘hoogtemeters’, verdeeld over meer dan 900 kilometer. Ga er maar aan staan. Een groep van elf wielrenners uit Almelo, Aadorp en Vriezenveen draaide er de hand niet voor om en fietste in de Dolomieten de Giro di Kika. Niet voor zichzelf, maar voor Rens Reinders uit Almelo.


Bij de 11-jarige Rens werd vorig jaar mei in zijn bekken een kwaadaardige vorm van botkanker geconstateerd, een Ewing-sarcoom. Een MRI-scan in het ziekenhuis laat een vlek zo groot als een tennisbal zien. Rens ondergaat van juni tot half november 2015 zes keer een kuur. De behandelingen zorgen ervoor dat de ‘tennisbal’ in zijn lichaam verdwijnt. De tumor in het bot is er dan echter nog wel en deze moet met een speciaal apparaat bestraald worden. In Duitsland. Van de strijdvaardige Rens is na die behandelingen niet veel meer over. Zijn ouders en zijn omgeving slepen hem er doorheen.

De vreselijke ziekte waardoor de bedrijvige en bezige jongen getroffen is ging ook zijn omgeving niet in de koude kleren zitten. Richard Reinders wilde wat doen en zijn oog viel op de Giro di Kika: een zesdaagse, loodzware fietstocht door de Dolomieten, over zware cols als de Gavia en de Stelvio. Tien leden van de Vriezenveense schaatsclub CSV, waar Rens ook lid van is, waren enthousiast en samen vormden ze het Team Rens.

Er werd getraind en uiteraard geld ingezameld voor de bestrijding van kanker. Inmiddels staat de teller al op een kleine 40.000 euro. Geld waarvoor Richard en de tien andere wielrenners van het Team Rens de afgelopen dagen in Italië hard gefietst hebben. Rens stond niet elke dag langs de kant van de weg om zijn vader aan te moedigen. Maar als hij er wel stond, dan raakte het Richard Reinders. „Je zit elke dag lange tijd op de fiets, je hebt tijd om over dingen na te denken. Zoals over het afgelopen jaar, die film speel je in je hoofd af. Als Rens dan langs de kant staat en schreeuwt ‘Pa, ik ben trots op je’, dan doet je dat wat.”

Almelo e.o.