Volledig scherm
Michel Verweg en Eric Meijer van Wijngaard Nijrees. © Bert Kamp

Goed weer voor de Almelose wijnboer

ALMELO - Terwijl de landbouw steen en been klaagt over de droogte van de afgelopen periode, varen de Nederlandse wijnboeren wel bij het zonnige zomerweer.

Door de vele zonuren hingen de ranken nog nooit zo vol. Zo ook bij Wijngaard Nijrees aan de Nijreesmiddenweg. De oudste ranken in het veld zijn pas vier jaar oud, maar hangen overvol trossen. De druiven zijn nu nog groen, maar het zal niet lang meer duren of de 'Pinotin' en de 'Regent'-druiven kleuren dieppaars. En daarbij ziet het ernaar uit dat de witte Solarisdruif, die het door de kwakkelende zomers van de afgelopen jaren moeilijk had, dit jaar eindelijk weer geoogst kan worden en als een droog wit wijntje gebotteld kan worden. Dat belooft wat.

"Tot nu toe is het inderdaad een goed wijnjaar", concludeert Michel Verweg, eigenaar van Wijngaard Nijrees. "Al begon het jaar niet al te best. Het voorjaar kwam maar langzaam op gang. Ik denk dat de natuur wel acht weken achterliep. Daar is inmiddels al wat van ingehaald, maar voor mijn gevoel lopen we nog anderhalve week achter. En daarbij: het gevaar is nog niet geweken. We hebben nog zeker een zonnige maand september nodig om echt goed te kunnen oogsten. En verder bestaat het gevaar dat wespen de oogst deels opeten. Ze zijn nog niet gesignaleerd, maar als ze eenmaal tevoorschijn komen, dan kan het snel gaan."

Almelo e.o.