Volledig scherm
De Turkse moskee bepaalt al tientallen jaren het straatbeeld in het Almelose Bellavistagebied. Er komt elders op het terrein een nieuwe moskee en die mag van de gemeenteraad uit drie bouwlagen bestaan. © Carlo ter Ellen DTCT

Groen licht voor bouw nieuwe moskee in Almelo

ALMELO - De nieuwe moskee op het Bellavistaterrein in Almelo mag uit drie bouwlagen bestaan. De gemeenteraad ging dinsdagavond in ruime meerderheid maar niet zonder emotionele lading akkoord met een aanpassing van een bestemmingsplan dat al in 2016 was vastgesteld. 

Dat besluit biedt het bestuur van de moskee de mogelijkheid om een gebouw te realiseren dat niet uit twee maar uit drie bouwlagen bestaat. Dat verzoek was ingediend bij het college. De gemeenteraad werkt hier aan mee, ook omdat de totale vloeroppervlakte gelijk blijft: 2800 vierkante meter.

De stemverhouding in de raad was 26-4 voor de herziening van het bestemmingsplan. De fracties van de PVV, Forum voor Rechts en Partij Vrij Almelo (PVA) stemden tegen.

Emoties

De discussie in de gemeenteraad riep de nodige emoties op. De tegenstemmers etaleerden nog eens hun fundamentele bezwaren tegen de „intolerante en vrouw-onvriendelijke ideologie”. Er ontstond een stevige aanvaring tussen burgemeester Arjen Gerritsen en  Patricia Pol (Forum voor rechts), die zich geremd en zelfs gediscrimineerd voelde om haar mening te uiten over de islamisering van Almelo. Gerritsen dwong Pol na herhaalde verzoeken zich in haar betoog tot de kern te beperken. Dat lukte met moeite. 

Wethouder Jan Martin van Rees hield het kort: ,,Ik hou geen lang betoog. We willen graag meewerken aan het verzoek om de moskee niet uit twee maar uit drie bouwlagen te laten bestaan. Het is een simpele wijziging in het bestemmingsplan, de oppervlakte blijft gelijk.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.