Volledig scherm
© Wouter Borre

GroenLinks wil opheldering na ongeluk bij Urenco in Almelo

ALMELO - De Provinciale Staten-fractie van GroenLinks wil precies weten welke overheidsinstantie het gezag heeft over het Almelose bedrijf Stable Isotopes. Daar gebeurde onlangs een ongeluk, waarna zeven mensen naar het ziekenhuis moesten. Stable Isotopes is een onderdeel van uraniumverrijker Urenco.

Uit navraag blijkt dat de provincie Overijssel het bevoegd gezag is van alle niet-nucleaire activiteiten. Het incident vond onlangs plaats op een niet-nucleair deel bij het bedrijf. Maar GroenLinks heeft meer vragen.

Milieucontroles
GroenLinks Statenlid Robert Jansen: ,,Tot voor kort was in ieder geval de gemeente Almelo verantwoordelijk voor de milieucontroles op dit bedrijf. Daar lijkt recent verandering in te zijn gekomen." Volgens GroenLinks geeft de risicokaart in deze regio aan dat de gemeente Almelo nog steeds het bevoegd gezag is.

Overheveling
De fractie wil weten welke argumenten er zijn geweest om de bevoegdheden over te hevelen naar de provincie. Ook is GroenLinks benieuwd of er nog bevoegdheden onder de gemeente Almelo vallen. Als dat zo is, dan is GroenLinks onder meer benieuwd hoe vaak ambtenaren van de gemeente Urenco bezoeken.

Volgens GroenLinks zijn milieucontroles van groot belang voor de bescherming van inwoners, werknemers en het milieu.

Almelo e.o.