Volledig scherm
Kanaal Almelo-De Haandrik. © Carlo ter Ellen DTCT

Grond trilt langs kanaal Almelo - De Haandrik: provincie legt werk stil

VideoZWOLLE/ VROOMSHOOP - De provincie Overijssel heeft maandag alle onderhoudswerkzaamheden langs kanaal Almelo – De Haandrik nabij Vroomshoop stilgelegd. Bij het vervangen van damwanden, zijn trillingen waargenomen in de grond. Die zouden de woningen van aanwonenden kunnen bedreigen.

De werkzaamheden mogen volgens de provincie geen enkel gevaar voor de omwonenden opleveren. Het onderzoeksbureau Vermeer onderzoekt inmiddels de oorzaak van de trillingen. Pas als blijkt hoe die ontstaan en voorkomen kunnen worden, wordt het werk hervat.

Hoe lang het werk stil blijft liggen, is onduidelijk. Overijssel neemt in ieder geval geen enkel risico. Hiervoor heeft de provincie alle reden. 170 woningbezitters hebben al problemen aan hun woningen, sinds het kanaal geschikt is gemaakt voor grotere schepen. 

Onbewoonbaar

Die problemen variëren van drassige tuinen tot scheuren in muren. Twee woningen zijn inmiddels onbewoonbaar. Eén bewoner woont in een noodvoorziening naast de eigen woning. Momenteel wordt onderzocht of die problemen verband houden met eerdere werkzaamheden, waardoor de grond langs het kanaal ernstig vernat is. 

De uitslag van dat onderzoek wordt dit najaar bekend. Als blijkt dat de werkzaamheden debet zijn aan de problemen met woningen, dan betaalt Overijssel per direct alle schades, om die vervolgens eventueel te verhalen op de aannemer als daar de schuld ligt. De provincie heeft daarvoor reeds miljoenen gereserveerd.

Flinterdun

Tegelijk constateerde de provincie dat de damwanden op drie locaties in een zeer slechte staat waren: in Vriezenveen, Daarlerveen en Vroomshoop. Sommige damwanden bleken flinterdun. Met de vervanging van de damwanden was onlangs begonnen. Maandag, aan het einde van de ochtend, legde de aannemer het werk echter neer om niet meer terug te keren.

Volgens een woordvoerder van de Provincie Overijssel bleek het niet mogelijk om de damwanden conform de vooraf vastgestelde werkwijze aan te brengen. „Bovendien zijn er tijdens de werkzaamheden ook trillingen waargenomen op de meters. De aannemer legt het werk dan stil.” 

De provincie had dit eerder ook beloofd aan de sceptische bewoners langs het kanaal, die vooraf vreesden dat nieuwe werkzaamheden hun problemen zouden verergeren. 

Almelo e.o.