Volledig scherm
PREMIUM
Staatsecretaris Tamara van Ark (midden) op bezoek in Almelo © Emiel Muijderman

Groot onderzoek naar bijstandsfraude in Almelo

ALMELO - Almelo gaat voor alle 2700 bijstandsgerechtigden onderzoeken of zij vermogen in het buitenland hebben en daarmee mogelijk frauderen. Het onderzoek begint over enkele weken onder de ongeveer 1000 bijstandsgerechtigden die in het buitenland geboren zijn en langer dan een jaar een uitkering hebben. Het Almelose onderzoek wordt gebruikt bij het doorvoeren van een landelijke wetswijziging.

Met het onderzoek bindt Almelo opnieuw de strijd aan met bijstandsfraude. De gemeente probeerde al vaker uitkeringen terug te vorderen van mensen die vermogen in het buitenland hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een perceel grond of een huis. Maar daarvoor is de gemeente meerdere keren door de rechtbank op de vingers getikt, omdat Almelo zich daarbij schuldig zou maken aan discriminatie. In die gevallen werden namelijk alleen bijstandsgerechtigden van Turkse komaf onderzocht.

Pionieren

Quote

Het was pionieren, er was nog weinig jurispru­den­tie. Daar hebben we van geleerd

Wethouder Arjen Maathuis

Volgens wethouder Arjen Maathuis heeft Almelo geleerd van die zaken. „Het was pionieren, er was nog weinig jurisprudentie”, aldus Maathuis. „Daar hebben we van geleerd.” Daarom begint nu een groot onderzoek dat naar verwachting twee tot drie jaar duurt. Daarin wordt, nadat de eerste groep is onderzocht, iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt wordt meegenomen.

Het Almelose onderzoek trekt de aandacht in Den Haag. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken was dinsdagochtend op bezoek in Almelo om te horen hoe de gemeente omgaat met de aanpak van bijstandsfraude.

Van Ark wil een wetswijziging doorvoeren om fraude met vermogen in het buitenland beter aan te kunnen pakken. Daar betrekt ze de Almelose ervaringen bij.

Almelo e.o.