Volledig scherm
Graaf Adolf van Rechteren Limpurg is overleden.

Heer van Almelo, Graaf Van Rechteren Limpurg (88) overleden

ALMELO - Graaf Adolf van Rechteren Limpurg is overleden. De Heer van Almelo woonde in Kasteel Huize Almelo. Hij is 88 jaar geworden.

De graaf van Almelo heeft als grootgrondbezitter veel betekend voor de stad. Het landgoed van Huize Almelo omspant een groot deel van de gemeente. De graaf heeft zich altijd ingezet voor landschapsontwikkeling en een goed beheer van deze gebieden. 

Als landeigenaar heeft de grafelijke familie de bosrijke gebieden rond de Gravenallee en het Nijreesbos altijd opengesteld voor het publiek. De graaf bemoeide zich in het verleden ook nadrukkelijk met de invulling van het gedeelte van de binnenstad dat grensde aan Huize Almelo.

Vlag halfstok

Graaf van Rechteren Limburg laat zijn echtgenote en twee zonen na, Max en Christiaan.  In Almelo hangen de vlaggen half stok. Burgemeester Arjen Gerritsen omschrijft de heer van Almelo als een man die zeer begaan was met de stad Almelo: „Hij had altijd belangstelling voor het lokale bestuur. Zijn landgoed omspant bovendien de hele gemeente. Hij was een groot strijder voor het behoud van het groen in de stad.”

Vernoemde singel

Gerritsen herinnert zich nog de zorgen bij de graaf toen er stemmen in de stad opgingen om een oversteek te maken van Huize Almelo naar het gebied van de Gravenallee aan de andere zijde van de naar hem genoemde Van Rechteren Limpurgsingel. De burgemeester: „Hij nodigde me uit voor een kopje koffie, hij wilde mij graag uitleggen dat dat niet zo'n goed idee was.  Hij wilde de gebieden rond de Wateregge en Bolkshoek beschermen en vreesde een te grote te loop. Dat ging hem na aan het hart. Dat sierde hem.”

Bijzondere uitvaart

De graaf wordt net als zijn vader bijgezet in het familiegraf, het mausoleum aan de Gravenallee. De uitvaart is volgende week zaterdag. Net als 27 jaar geleden wordt daarvoor het verkeer op de rondweg van Almelo tijdelijk stilgezet.

Een bijzondere gebeurtenis, die tientallen jaren geleden bij de aanleg van de weg is bedongen door de vorige graaf, Willem Constantijn van Rechteren Limpurg. Hij stond toe dat de rondweg over zijn grond werd aangelegd, en daarmee het landgoed in tweeën deelde. Op één voorwaarde. Dat de begrafenisstoet na zijn overlijden de weg kon doorkruisen om van Huize Almelo naar het mausoleum verderop aan de Gravenallee te komen.

Dat gebeurde dan ook in februari 1992, nadat de graaf op 94-jarige leeftijd was overleden. Het verkeer op de provinciale weg werd stilgezet zodat de stoet in alle rust naar de grafkelder kon. En dat gebeurt ook op zaterdag 23 november, voor de uitvaart van graaf Adolf van Rechteren Limpurg. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen