Help! Voetgangers en fietsers komen centrum Almelo niet in

VideoALMELO - Voetgangers en fietsers die niet weten waar ze langs moeten, of die zelfs keren terwijl dat niet hoeft. Door de afsluiting van een belangrijk kruispunt in Almelo weten sommige mensen niet meer hoe ze het centrum van de stad bereiken. „Ik zie wel waar ik uitkom.”

De monsterklus is al een tijdje aan de gang, maar sinds 1 april ligt het kruispunt Het Baken/Haven Noordzijde/Rosa Luxemburgstraat eruit. Fietsers en bromfietsers kunnen, mits ze afstappen, via een smalle doorgang aan de zijde van de ABN Amro-vestiging de Almelose binnenstad bereiken.

Mensen zien doorgangen niet

Wie richting stadhuis of de rechtbank wil, kan via een even zo smalle doorgang aan de overkant - de zijde van de bibliotheek - de ‘bouwput’ verlaten. Maar ondanks de aanwezigheid van diverse informatieborden zien veel mensen die doorgangen niet (zie video).

„Ik ben hier al een poos niet meer geweest, dus het is voor mij even zoeken waar alles nu zit. Het wordt wel mooi, maar het is wel een beetje zoeken. Voor mij heel lastig”, zegt Letta Agerbeek, die met haar man van plan is het centrum in te gaan. Gelukkig voor haar weet haar man wel de weg.

Een bejaarde scootmobieler moet die weg in z’n eentje zien te vinden. En dat valt hem zwaar. „Het is heel moeilijk. Bijna alles zit dicht, alles zit dicht. Voor voetgangers en fietsers is bijna geen plaats. Of ik weet waar ik langs moet om het centrum te bereiken? Nee, ook niet. Ik zie wel waar ik uitkom.”

Gemotoriseerd verkeer

Gemotoriseerd verkeer mocht toch al niet via de kruising Het Baken/Haven Noordzijde/Rosa Luxemburgstraat de binnenstad in, maar voorheen konden auto’s wel langs het pand van de voormalige Albert Heijn op de hoek van de Rosa Luxemburgstraat en de Klara Zetkinstraat de binnenstad verlaten. 

Dat kan voorlopig ook niet, waardoor ook voor automobilisten die de weg niet weten problemen ontstaan. Zo reed maandag een verhuizer uit Nijmegen volgens eigen zeggen drie rondjes door de stad voor hij op de plaats van bestemming was: de bibliotheek aan Het Baken.

Het genoemde kruispunt is nog tot en met 17 mei afgesloten.

Volledig scherm
„Alles zit dicht”, zegt deze scootmobieler. Hij vindt het momenteel moeilijk om de weg te vinden in Almelo. © Tubantia.nl

Almelo e.o.