Volledig scherm
© Thinkstock

Hengelose Sharmila Kanhai gebruikte voor haar dood grote hoeveelheid cocaïne

ALMELO - Sharmila Kanhai heeft voor haar overlijden zoveel cocaïne gebruikt dat het haar doodsoorzaak kan zijn geweest, tenzij er een betere verklaring voor haar dood is. Dat stelt toxicoloog Klaas Jurjen Lusthof van het Nederlands forensisch instituut die de dood van de Hengelose onderzocht.

Drugs
Vandaag is de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Michael E. (29) uit Hengelo die verdacht wordt van de moord op Sharmila Kanhai (25) januari dit jaar. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar vermoord door haar het ademen onmogelijk te maken of door haar de noodzakelijke medische hulp te ontzeggen toen hij had ontdekt dat ze niet meer ademde. De gebeurde na een nacht met gebruik van cocaïne, whiskey en wiet.

Overdosis
In het bloed van de overleden Kanhai is 0,98 mg per liter cocaïne aangetroffen. De hoeveelheid past volgens Lusthof bij een dood door een overdosis. Hij houdt daarbij echter een slag om de arm. Als er een betere verklaring voor de dood is, dan verdient die voorrang. Lastig is ook dat niet met zekerheid vaststaat hoe groot de laatste dosis cocaïne was die zij tot zich nam. In de nacht gebruikte zij samen meerdere doses.

Cannabis
Lusthof vertelde dat de verdachte heeft verklaard dat het om 0,7 gram cocaïne zou gaan, verdeeld in een portie voor hem en een iets grotere voor haar. Vanaf de avond ervoor dronk het tweetal ook whiskey. In het bloed van Kanhai werd een alcohol promillage van 0,8 gemeten. “Op zich niet veel”, zei Lusthof. Tenslotte heeft hij een THC-concentratie van 0,015 mg per liter vastgesteld, wat volgens hem wijst op ‘recent’ gebruik van cannabis. Conclusies zijn daaraan echter nauwelijks te verbinden omdat deze werkzame stof van cannabis werd gemeten bij een overledene.

Toxicologen
Vandaag komen naast Lusthof de toxicologen en pathologen B. Koebat, E. Pennings en F. van de Goot aan het woord die ook onderzoek hebben gedaan. Ook de persoonlijke omstandigheden van verdachte E. worden behandeld. 15 december wordt de inhoudelijke behandeling afgerond met het requisitoir en het pleidooi. Nabestaanden krijgen spreekrecht. Dat geldt voor de moeder en de broer van Sharmila Kanhai. Rechter Wentink zette uiteen dat de wet niet toestaat dat ook de stiefvader een slachtofferverklaring aflegt. De stiefvader mag de moeder wel ‘bijstaan’.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.