Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hennepkweker uit Almelo verraadt zichzelf door tattoo op arm

ALMELO - Een verdachte van een hennepkwekerij heeft bij zijn identificatie justitie een ‘armpje’ geholpen. Hij had namelijk de geboortedata van zijn kinderen ‘in koeienletters’ op de arm getatoeëerd. „Daarmee maakt u het onderzoek wel makkelijk”, zegt voorzitter Liesbeth Venekatte van de meervoudige kamer gisterochtend. 

Venekatte kijkt naar de vier Almeloërs die zich moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij een grote hennepkwekerij. De tattoo op de arm van een van de verdachten is duidelijk zichtbaar in de rechtszaal.

De 38-jarige R., zijn 37-jarige zus, haar 44-jarige vriend W. en de eveneens 44-jarige Almeloër Ter M. werden aangehouden nadat in augustus 2015 een hennepkwekerij werd aangetroffen in een pand aan de Ootmarsumsestraat. De politie werd daarover getipt via Meld Misdaad Anoniem. Op 4 augustus gingen agenten het pand binnen. In een ruimte achter de keuken troffen ze 559 hennepplanten aan. Ramen waren dichtgemaakt met damwandprofielen. 

Travee-onderzoek

Quote

Andere panden hadden in de fik kunnen vliegen en dus ook de mensen in die panden

Officier van justitie

Volgens rechter Venekatte maakt het onderzoek naar deze hennepkwekerij deel uit van het zogeheten Travee-onderzoek, waarbij Almeloër Van B. zich volgens haar schuldig maakt aan grootschalige wietteelt. De namen van de gebroeders Van B. vallen meerdere keren tijdens de zaak tegen de vier verdachten. 

Tijdens de verhoren leggen de verdachten wisselende verklaringen af. Meerdere verdachten zwijgen omdat ze bang zijn. „U woont nog in Almelo, dus de angst heeft u niet de grens overgejaagd”, zegt de rechter tegen de vier verdachten. Een andere rechter: „Blijkbaar bent u bang voor iemand. U bent zelf misschien wel de grote jongen die achter de kwekerij zit.” Ook Almeloër Van B. is gehoord over deze kwekerij, „maar die zwijgt in alle toonaarden.”

Gevaar

In het pand was gevaar voor overstroming, elektrocutie en brand. „Andere panden hadden in de fik kunnen vliegen en dus ook de mensen in die panden. Het is een zucht naar geld. Puur winstbejag, niet meer, niets minder”, stelt de officier van justitie. 

Tegen R. en W. wordt een gevangenisstraf van twee maanden geëist, de 37-jarige Almelose R. hoort een werkstraf van 150 uur tegen zich eisen en voormalig pandeigenaar Ter M. moet 150 uur werken, als het aan het OM ligt. Tegen de verdachten wordt tevens geëist dat ze de illegaal afgetapte stroom terugbetalen aan Cogas. Ook moeten drie verdachten van het OM de criminele winst van ruim 69.000 euro terugbetalen aan de staat. Mogelijk krijgt voormalig pandeigenaar Ter M. ook nog een ontnemingsvordering. 

‘Ik geloof het niet’

De advocaat van de vrouw zegt dat hij ‘er geen bal van gelooft’ dat R., W. en de 37-jarige vrouw R. de eigenaren waren van de kwekerij. „Hebben deze mensen 236.000 euro in de zak gestopt? Ik geloof het niet. Een ontnemingsvordering van 27.500 euro is een veel reëler getal.” 

De advocaat van W. en R. wijst erop dat het lang geduurd heeft voordat de zaak op zitting is gebracht. „Waarom heeft het zo lang moeten duren?”

Uitspraak over twee weken.

Almelo e.o.