Volledig scherm

Hennepkwekers in Almelo steeds vaker de sjaak

ALMELO - Het kalenderjaar 2016 is nog niet ten einde en toch zijn er in Almelo al opvallend meer hennepkwekerijen ontmanteld dan voorgaande jaren. Dit jaar al 34, tegenover 25 vorig jaar. Mensen durven een verdachte situatie eerder te melden.

De stijging van het aantal opgerolde hennepkwekerijen is opmerkelijk, aangezien het aantal in Enschede en Hengelo juist terugloopt.

Ruim 30 plantages
Tot op heden rolde de politie in 2016 al 34 hennepplantages op, terwijl het beleid niet veranderd is de laatste jaren. "We werken niet veel anders dan andere jaren. We kijken wel beter of er voldoende indicaties zijn voor een hennepkwekerij", zegt Harry Sweerts, districtscoördinator hennep in Twente.

"Voorbeelden van indicaties zijn een positieve warmtemeting, het altijd sluiten van de gordijnen op dezelfde manier of de bekende wietlucht."

Gebruikt u de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

Meldingen
Sweerts denkt dat de toename komt door het feit dat mensen eerder bereid zijn een verdachte situatie door te geven. "Je zou denken dat mensen bang zijn een situatie te melden, maar gezien het aantal meldingen denk ik juist dat het andersom is. Mensen doen juist veel vaker melding."

Dat blijkt ook uit de cijfers. In twee jaar tijd verviervoudigde het aantal meldingen. In 2014 gaven 37 mensen mogelijke hennepteelt door. Dat aantal ligt in 2016 al op de 114. En het jaar telt nog ruim twee maanden. "Dat heeft met de publiciteit te maken. Zodra in de media verschijnt dat er brand is geweest door toedoen van een kwekerij, vrezen mensen eerder voor hun eigen hachje."

Verdachten
Ook het aantal verdachten dat wordt opgepakt, neemt de laatste jaren toe. "Op zich is het mooi als er verdachten aanwezig zijn zodra we gaan ontruimen", aldus Sweerts.

"Maar dat hoeft niet per se. Twee dagen voor de ontruiming melden we deze aan bij de dienst Domeinen in Hoogeveen. Het ruimen is dan goedkoper dan een 'heterdaadje'. Dat scheelt zo een paar honderd euro. Dat komt door het Europees aanbesteden en afspraken met de ruimer."

Volledig scherm
Hennepkwekers in Almelo worden steeds vaker gepakt. © Emiel Muijderman

Almelo e.o.