Volledig scherm

Herman (31) uit Almelo redt Rijssense Luc uit autowrak langs A1

ALMELO/RIJSSEN - 'Mijn held Herman', noemt Luc Huiskes uit Rijssen hem op Facebook. Nadat de Rijssenaar zaterdag in zijn auto op de kop langs de A1 was beland, sleurde Herman Poortier (31) uit Almelo hem uit het wrak. Net op tijd. Vlak daarna gleed een ander voertuig met hoge snelheid van de weg, tegen Huiskes' auto aan. ,,Wat er was gebeurd als ik daar niet was geweest, durf ik niet te zeggen. Maar ik een held? Nee, zoiets doe je gewoon."

Huiskes beschrijft zijn ongeval op zijn eigen Facebookpagina.

Met 100 per uur van de weg af
Hij reed zaterdag op de A1 in de richting van Deventer, toen het op het gladde wegdek misging. ,,Opeens raakte ik in een slip. Ik reed 100 kilometer per uur en wist direct dat er niets meer viel te corrigeren."

Geroep
Huiskes' Fiat Seicento belandde op de kop. Niet veel later hoorde hij iemand roepen. Dat bleek Poortier, die richting Almelo reed en Huiskes over de kop had zien vliegen. Huiskes: ,,Ik riep naar hem dat ik in orde was, waarna hij de deur van de bijrijderskant opende, die zich nu aan de kant van de snelweg bevond."

'Zag hoe auto over de kop vloog'
Kermisexploitant en oud ijzer- en elektronica-handelaar Poortier bevestigt het verhaal van Huiskes. ,,Ik had in Deventer mijn zoontje opgehaald, die bij z'n oma had gelogeerd. Vlak voor Enter zag ik die auto over de kop vliegen en crashen." Hij vroeg z'n vrouw 112 te bellen en rende zelf naar de overkant.

,,Of het niet ontzettend glad was? Ja, maar daar stond ik niet bij stil. Ik heb m'n verstand op nul gezet en ben rennend naar de andere kant van de snelweg gegaan, vier rijstroken over. Ik wist niet hoe de bestuurder en eventuele andere inzittenden er aan toe waren. Ik had geen tijd te verliezen."

Het artikel gaat onder de foto verder. Gebruikt u de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

Foto: News United/Patrick Weegink

Het gevaar was toen nog niet voorbij. Huiskes: ,,Herman gaf mij een hand en trok mij overeind de auto uit. Op exact dat moment raakte een tweede auto op precies dezelfde plek in een slip, sloeg over de kop en kwam recht op ons af!"

Net op tijd
Het duo sprong naar achteren tegen het hek. ,,De auto raakte mijn bijrijdersdeur, scheerde rakelings langs ons heen en kwam tien meter verderop tot stilstand", aldus Huiskes.

Poortier: ,,Wat er was gebeurd als ik niet had geholpen? Dan had Luc waarschijnlijk geprobeerd zelf uit z'n auto te komen." Niet-wetende dat er nog een auto aan kwam. ,,Wat er dan was gebeurd, durf ik niet te zeggen."

De Almeloër spoedde zich na de crash van auto nummer twee naar het andere voertuig. ,,Daarin zaten vier jonge vrouwen uit Arnhem. Ook die heb ik uit de auto getrokken. Ze waren ongedeerd, al had er eentje last van haar arm en schouder."

Vrouw in paniek
​Ondertussen was de brandweer gearriveerd, die aan Poortier vroeg van wie de auto aan de overkant van de snelweg was. ,,Daarin zaten mijn vrouw en twee zoontjes. Ik had geen telefoon bij me. De brandweer liet me toen m'n vrouw bellen. Die was totaal in paniek. Ze had die tweede auto door de lucht zien vliegen en wist niet hoe het met me was. Ik heb haar gerustgesteld en op verzoek van de brandweer gezegd dat ze daar weg moest rijden. Het was veel te gevaarlijk om te blijven staan."

Een politieagent bracht Poortier later terug naar huis. Huiskes deelde zijn verhaal plus foto's op Facebook en tagde daarin 'zijn held' Poortier, nadat die daar toestemming voor had gegeven.

Bedankje
Bizar detail: in 1989 vloog Huiskes op nagenoeg hetzelfde deel van de A1 over de kop. Hij spreekt op Facebook over een 'engelenkorps dat hem opnieuw levend van de A1 heeft gekregen'. En hij dankt zijn 'held Herman'.

Poortier: ,,Luc wil nog bij me langskomen, om me te bedanken. Hij zei: je hebt mijn leven gered. Maar ik een held? Zelf zie ik dat niet zo. Ik vond het mijn plicht om zo te handelen. Als ik ooit zo langs de weg kom te liggen, hoop ik dat ze mij ook helpen."

Volledig scherm
Op de A1 bij Enter zijn twee auto's op de kop in de berm terecht gekomen. © News United - Patrick Weegink
Volledig scherm
Held Herman Poortier uit Almelo met Jan, één van zijn zoontjes. Foto: privé

Almelo e.o.