Herman Finkers zorgt voor lach en ontroering bij kijkers van De Wereld Draait Door

ALMELO/AMSTERDAM - “Het is echt onmogelijk niet van Herman Finkers te houden denk ik”, schrijft Jenneke tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op Twitter. De onlangs 65 jaar oud geworden cabaretier uit Almelo was donderdag in de  talkshow. En daar wist hij te ontroeren én de lachers op zijn hand te krijgen. 

Finkers kwam langs in de studio bij Matthijs van Nieuwkerk om te praten over de heruitgave van De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door, de bundel die deze week nog werd uitgeroepen tot best verkochte boek uit de geschiedenis van Boekhandel Broekhuis. “En dat terwijl ik nooit echt een boek heb geschreven”, reageert de Almeloër bescheiden op het succes van zijn bundel..

Leven met leukemie

Finkers, die al jaren leeft met chronische leukemie, vertelt in DWDD dat hij zich momenteel ‘goed’ voelt. De diagnose van die ziekte vormde de rode draad van Herman's meest recente show, Na de Pauze uit 2007. Zijn meest recente verjaardag voelt dan ook als een mijlpaal, blikt hij terug.“Voor mij voelt 65 nog steeds als pensioen. Er zijn twee oorzaken dat ik dat gehaald heb. In de eerste plaats door de medische wetenschap, waar ik een hele diepe buiging voor maak. En ten tweede heb ik gewoon ontzettend veel mazzel, want dat geldt niet voor iedereen die CLL heeft. Iemand die ik ken en hetzelfde had, was binnen een korte tijd dood.”

Taxichauffeur kende hem niet

Herman Finkers in de uitzending van DWDD donderdagavond.
Volledig scherm
Herman Finkers in de uitzending van DWDD donderdagavond. © Still uit video/BNNVARA

Finkers kijkt ook op geheel eigen wijze terug op het winnen van de Blijvend Applaus Prijs, de oeuvreprijs die hij eerder dit jaar in ontvangst mocht nemen: “Dat is een beetje als ‘het is nou wel mooi geweest’. Ik kan wel merken dat ik de prijs nu gekregen heb, want de Amsterdamse taxichauffeur die me hierheen heeft gebrachtkende alle cabaretiers, maar had nog nooit van Herman Finkers gehoord.” 

Finkers greep de uitzending gelijk aan om dezelfde chauffeur in te schakelen om hem ook weer op te halen van de studio. De Almelose cabaretier liet tijdens de uitzending ook zien dat hij zijn kenmerkende virtuositeit op het gebied van taal nog niet verleerd was. Moeiteloos dreunde hij een tongbreker uit Sint Joris en Zijn Verkering (Wat zeg je schatje...)  op. “Ik deed in 1978 al aan rap avant la lettre.

‘Nederland heeft meer Finkers nodig’

Op sociale media als Twitter wordt louter positief gereageerd op het tv-optreden van Finkers. “Waren er maar meer mensen als Herman Finkers”, is Ruben van Koningsveld duidelijk. “Nederland heeft meer Herman Finkers nodig!”. zegt Thea.

Bekijk het hele gesprek met Herman Finkers terug via deze link.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.