Volledig scherm

Het leed van Bennie Beuving, de grootste Oranjefan uit Twente

ALMELO - Ze noemen hem de burgemeester van het Vinkenpleintje in Almelo. Als er een WK of EK voetbal is, dan haalt Bennie Beuving bij alle huishoudens in de straat geld op en tovert hij samen met enkele buren de hele omgeving om in een oranje zee. Maar dit jaar zijn 'we' er niet bij. Beuving verbijt de pijn.

Enschede heeft Pathmos, Almelo de Gerard Doustraat plus omliggende straten en het Vinkenpleintje. Als het Nederlands Elftal een groot toernooi speelt, kleuren deze Twentse buurten en straten oranje. Maar de oranjegekke bewoners kunnen deze maand de oranje prullaria op zolder laten. Zo ook Bennie Beuving uit de Almelose Vinkenstraat, ook wel bekend als het Vinkenpleintje.

'Geen EK, ik was er kapot van'
Beuving: ,,Ik was er kapot van toen zeker was dat we niet naar het EK zouden gaan." Zelfs volgens mensen in de ook erg oranjegezinde Gerard Doustraat is het Vinkenpleintje dé Oranjestraat van Almelo. En van alle inwoners is de 54-jarige Bennie misschien wel de allergrootste supporter. Als de straat versierd moet worden, neemt hij het voortouw.

,,Ik denk dat ik er in 2008 mee ben begonnen, voor het EK in dat jaar. Ik ben langs de deuren gegaan en heb alle buren gevraagd of ze geld wilden geven voor versiering van de straat. De hoogte van het bedrag liet ik vrij. Wat denk je? Iedereen deed mee! De één gaf 5 euro, de ander 3 euro; elke buurtbewoner betaalde. Sindsdien ben ik daarmee doorgegaan. Elk eindtoernooi bel ik bij de buren aan. Voor geld om weer nieuwe oranje spullen te halen."

In 2012 valt het met de versieringen in de Vinkenstraat nog wel mee, maar springt het huis van Bennie Beuving er al wel uit. Foto: Robin Hilberink

Twee dagen bezig met versieren
Samen met twee of drie buren haalt Beuving vervolgens zoveel mogelijk versiering van het geld. ,,En daarna gaan we met bijna alle buren aan de slag. Ladders naar buiten en versieren maar. We spannen slingers van de ene kant van het plein naar de andere kant en ieder bewoner versiert z'n eigen huis. Ja, dan ben ik vaak wel één van de geksten. Ik maak m'n hele voorgevel oranje en versier m'n huis met opblaasbaar materiaal zoals grote plastic handen en lichtgevende oranje balletjes. In totaal zijn we er wel twee dagen mee bezig."

Voetbal kijken bij de duivenclub
De complete buurt kijkt alle wedstrijden samen. Niet op het terrein in het midden van de straat, maar iets verderop in het gebouw van duivenvereniging De Witpen aan de Gravenstraat. ,,Daar gaan we met z'n allen heen en volgen we de verrichtingen van Oranje op een groot scherm. Voetbal is zó mooi... En op EK's en WK's zie je het mooiste voetbal."

Oranje auto
Successen van het Nederlands Elftal vieren de buurtbewoners door met auto's door de wijk te toeren. ,,Er zijn altijd wel wat buren die een auto van de sloop hebben gekocht en die oranje spuiten", vertelt Beuving. Zijn eigen auto leent hij daar niet voor. ,,Maar ik stap wel altijd in de voorste, oranje auto, haha." Je bent burgemeester of je bent het niet...

HNDB TV maakt tijdens het WK 2014 een item over de oranjebeleving op het Vinkenpleintje.

Na uitschakeling van Oranje worden de versieringen een dag later al verwijderd. En dit jaar hoefde er dus niet eens iets versierd te worden. ,,Ik ben ondertussen een beetje over die uitschakeling in de kwalificatie heen. Maar als straks die EK-wedstrijden beginnen, dan komt die teleurstelling toch wel weer naar boven." In plaats van bij de duivenclub kijkt hij dit EK thuis naar voetbal. ,,Ik ben maar een keer voor België of zo. Is toch een buurland van ons, hè?".

WK 2018
Beuving is ervan overtuigd dat het bij een absentie van één eindtoernooi blijft. ,,Over twee jaar kleurt de hele buurt weer oranje." Op het WK in Rusland zijn 'we' er weer bij, zegt hij stellig. ,,Ik heb de laatste oefenwedstrijden gezien (winst op EK-gangers Polen en Oostenrijk, red.), die sterken mij in dat vertrouwen. Het spel is anders dan in de kwalificatiepoule voor 't EK. We gaan het halen." Nu maar hopen dat de 'burgemeester van het Vinkenpleintje' z'n belofte niet breekt...

Volledig scherm
Bennie Beuving. Foto: Emiel Muijderman / Beeldbewerking: Joost Dijkgraaf

Almelo e.o.