Volledig scherm
Hans Krol (rechts) en Wim Dommerholt met de beruchte stoel van NSB-leider Anton Mussert. © Reinier van Willigen

Historische kring tikt Stadsmuseum Almelo op de vingers over NSB-stoel

ALMELO - Iets minder dan een jaar geleden werd-ie met veel bombarie naar Almelo gehaald. In het verlengde van 'Het verzet kraakt' mocht de stoel waar ooit NSB-leider Anton Mussert op zat niet ontbreken. Maar inmiddels wordt de stoel in het Stadsmuseum gewoon gebruikt om op te zitten. Tot onvrede van de Historische Kring Almelo.

Het relikwie uit de oorlog heeft geen speciaal plekje in het museum. De stoel staat aan de overzijde van een bureau, op de zolder van het stadsmuseum. Bij plaatsgebrek doet die gewoon functie als stoel. Dat blijkt ook nu, tijdens een bezoek aan het naastgelegen depot. "Je zit op de stoel van Mussert", zegt een vrijwilliger zijdelings.

Quote

Ik ga ze hier even over bellen

Hans Krol, Historische Kring Almelo

Hans Krol, van de Historische Kring Almelo, laat weten dat het niet de bedoeling is dat het museum het omstreden stukje erfgoed inzet als gebruiksvoorwerp. "We hebben een fantastische relatie met het Stadsmuseum en dat willen we graag zo houden. Maar ik ga ze hier wel even over bellen."

Verafgoden
Bij het Stadsmuseum vinden ze de manier van omgang met het museumstuk een normale gang van zaken. "Als er bezoek komt en er is geen plek meer om te zitten, gaat diegene gewoon even op die stoel zitten", vertelt conservator Riet Strijker. "We verafgoden hem ook niet", zegt vrijwilliger Wim Dommerholt over de stoel. 

Strijker is er vanuit haar functie verantwoordelijk voor dat de collectie in goede staat verkeert. En volgens haar kan de stoel de gebruiksfunctie prima hebben. "In het depot was geen plek. Wel is de stoel geregistreerd." Waarom het voorwerp niet in het museum staat? "We hebben geen expositie die met oorlog te maken heeft. Daarbij hebben we ook geen extra info."

Harry Fekkers, die de stoel vorig jaar schonk voor Het verzet kraakt, maakt er niet zo'n probleem van. "Prima dat ze erop zitten", zegt hij. "Maar ik ga er wel vanuit dat ze er zorgvuldig mee omgaan."

Volledig scherm
Mussert kort voor zijn executie op 7 mei 1945.
Volledig scherm
NSB-leider Mussert inspecteert leden van de Nederlandse SS.
  1. Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater
    PREMIUM
    ONS DNA

    Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater

    ALMELO - Aanloop hebben Bert en Wil Nakken altijd wel. Vooral in zonnige tijden, wanneer hun planten kleurrijk staan te schijnen en moeiteloos de hele wijk opvrolijken. Het is dan ook een voor deze contreien onalledaagse vegetatie die ze in hun tuin bijeen hebben gebracht. Bananenbomen, agaves, palmen – hoe lang is het nog maar geleden dat van deze planten werd gezegd dat ze zo hoog op de Almelose breedtegraad niet konden groeien?

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.