Volledig scherm
Gamers van nu, verzot op een spel van jaren geleden. Foto: Rikkert Harink

Hoe 50 voetbalfans in Bornerbroek opgaan in stokoud videospelletje

BORNERBROEK - Wachten op FIFA 17? Mooi niet. Voor zo'n vijftig mannen uit heel Europa bestaat er maar een echte voetbalvideogame: Sensible World of Soccer, kortweg SWOS. Er is zelfs een officieus wereldkampioenschap. Met dit jaar Bornerbroek als speelplaats.

Het natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek, afgelopen weekeinde. Geen vogelgeluiden, maar het gejuich van stadions vol voetbalfans klinkt twee dagen lang uit de speakers. Zo’n 50 mannen uit heel Europa strijden hier om de eer op het jaarlijkse SWOS-toernooi, ‘The Official World Cup PC/Amiga’, zoals de organisatoren het tweedaagse toernooi trots noemen.

Commodore Amiga-computers
Hier ontbreken flitsende close-ups van levensechte Messi’s of Ronaldo’s, zoals de meeste gamers die uit de FIFA-reeks kennen, maar 22 simpele poppetjes uit de vorige eeuw. Zo’n 50 mannen tussen de 25 en 45 jaar, die achter knotsen van computerbeeldbuizen helemaal opgaan in hun een-tegen-eenspelletjes. En op zondag komen de echte oldtimers op tafel: de inmiddels begerenswaardige Commodore Amiga-computers.

Weltmeister
Pure nostalgie, om je zo te moeten behelpen met antieke gametechniek? „Beslist niet”, vindt negenvoudig Weltmeister en medeorganisator Philipp Habermann, alias Playaveli. De 35-jarige Bochumer koestert net als mede-organisatoren Colin Roll en Rick Lindeman het spel om z’n snelheid, intensiteit en diepgang. „Je moet echt drie minuten lang alles geven en je hoofd erbij houden”, zegt Habermann.

„En vooruitdenken. Je spelers alvast in de goede positie brengen voor de volgende spelfase”, aldus Roll, die net als Haberman in het onderwijs werkt, „FIFA is voor spelers die het uiterlijk van het spel belangrijk vinden en twee keer 45 minuten lang op de bank een potje spelen. World of Soccer lijkt simpeler, maar gaat veel dieper.”

Zelfgemaakte afstandsbedieningen
Reactievermogen, opperste concentratie én het vermogen vooruit te denken. Dat heb je er allemaal voor nodig. Drie minuten puur voetballen is het, op nieuwe óf stokoude apparatuur. Met vaak zelfgemaakte bonte afstandsbedieningen, geknutseld van numerieke toetsenborden, oude joysticks en houten plankjes.

Het lukt Habermann uiteindelijk niet het toernooi in de categorie pc voor de tiende keer op zijn naam te schrijven, hij eindigt als tweede achter de Pool Blazej Urbanek. De Deen Andreas Bjerring Ibsen wordt derde.

Almelo e.o.