Volledig scherm
© ANP XTRA

Honderd Almeloërs met overgewicht gaan minder eten en meer bewegen

ALMELO - Honderd Almeloërs die met overgewicht kampen krijgen de komende jaren intensieve begeleiding om hun leefstijl te verbeteren. De gemeente Almelo trekt 80.000 euro uit voor het project.

Overgewicht is een probleem in Almelo. Uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat een op de vijf inwoners van de gemeente kampt met obesitas. Het percentage is aanzienlijk hoger dan in alle andere Twentse gemeenten. 

Een ongezonde leefstijl is dikwijls de oorzaak van overgewicht. Met een bijzonder project probeert de gemeente daar wat aan te doen.  Honderd volwassen Almeloërs krijgen de komende jaren speciale begeleiding om hun leefstijl te verbeteren. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), heet de methode. Het werkt als volgt; de huisarts verwijst door naar een leefstijlcoach, die vervolgens de deelnemer in contact brengt met een bewegingstherapeut en voedingsdeskundige of diëtist. Vervolgens wordt een plan opgesteld, waarmee  deelnemers aan de slag kunnen. In groepsverband krijgen ze twee keer per week begeleiding bij het bewegen. Gedurende twee jaar worden de deelnemers ondersteund door een leefstijlcoach. Dan wordt van hen verwacht dat ze zelfstandig blijven werken aan een gezonde leefstijl.

Het is de bedoeling dat in 2020 en 2021 vijftig gemotiveerde inwoners per jaar aan het leefstijlproject meedoen. Het gemeentebestuur heeft besloten er 80.000 euro voor beschikbaar te stellen. De coördinatie ligt bij het Sportbedrijf. Directeur Erik Busscher omarmt het leefstijlproject. „Door coaching en begeleiding wordt niet alleen de gezondheid en het welzijn van de deelnemers verbeterd, ook worden hogere zorgkosten in de toekomst voorkomen.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.